Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portalen vid BollhusgrÀnd 3

Information om Portalen vid BollhusgrÀnd 3

BollhusgrÀnd 3

GPS: 59.325566, 18.073357

Portalen vid BollhusgrÀnd 3 Àr en av de Àldsta i Gamla Stan och uppfördes troligen Är 1635 (det Ärtalet stÄr i den gröna tympanonfÀltet ovanför dörren), den har mÄnga likheter med portalen vid Svartmangatan 6 som uppfördes ca 30 Är senare och sannolikt har inspirerats av denna portal.

Portalen har en del konstigheter i sig som tyder pÄ att den ursprungligen satt i en större portöppning och nÀr huset byggdes om pÄ 1700-talet flyttades sannolikt portalen till den nuvarande platsen och fick anpassas till ett mindre utrymme. Vi ser t.ex. att halvbÄgarna under lejonen Àr avhuggna för att fÄ plats.

Portalen byggdes av riksrÄdet Per Banér i det hus som lÄg pÄ platsen som dÄ relativt nyligen blivit byggbar dÄ den gamla stadsmuren som slutade pÄ platsen revs i slutet av 1500-talet. Greve Pers stenhus finns nÀmnt i skrifterna, det kallades Àven för det Banérska huset. Högst upp pÄ portalen syns Per Banérs vapen till vÀnster och hans hustru, Hebbla Flemings vapen till höger. De bÄda lejonen pÄ var sin sida om vapnen symboliserar att hÀr bodde en man med makt, riksrÄdet sjÀlv m.a.o.

Portalen har ocksĂ„ 3 maskaroner, en över vardera sidostycke och en mitt över tympanonfĂ€ltet ovanför dörrarna. BĂ„da sidostyckenas maskaroner visa mĂ€n med stora mustascher och pĂ€rlband vid hĂ„rfĂ€stena, plymer och halsband. Detta finns inte pĂ„ nĂ„gon annan portal i Gamla Stan men pĂ„ en vid borggĂ„rden i Örebro slott som Ă€r frĂ„n slutet av 1500-talet. Kanske finns det en koppling mellan dessa tvĂ„ portaler?

Info om bilden

Bilden Àr fotograferad Är 2016 och gÄr att bestÀlla i högupplöst format, bilden ovan tillhör redaktionen för www.stockholmgamlastan.se. Det gÄr bra att ladda ner bilden för privat bruk och att anvÀnda den pÄ egen hemsida med copyright texten intakt men inte att anvÀnda den pÄ sociala medier, sÀlja eller pÄ annat sÀtt förmedla den till 3:e part.

Ovan bild Àr behandlad i Photoshop men originalbilden Àr bevarad i det högupplösta formatet 3730 x 5365 pixlar i 240 dpi. I den s.k. .psd filen som vi skickar mot ersÀttning ingÄr alla lager inkl. de som ger bilden ovan utseende samt originalbilden.Test