Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Portaler i Gamla Stan i Stockholm

Portalerna i Gamla Stan är ett eldorado för portalälskande personer, här finns portaler från 1500-talet och framåt. Här finns allt från de mest pråliga utstyrda portaler till de mest strama portaler, portaler med släktvapen och familjeinitialier med mycket mera. Portal kommer från latinets "porta" och betyder port eller ingång. Välkommen att stiga på m.a.o.

Bild på en Ryningska palatset portal
Portalen vid Ryningska palatset vid Stora Nygatan 2.

Information om 51 portaler i Gamla Stan i Stockholm

Portaler utformade i sandsten var något som välbeställda husägare lät sätta in i sina hus för att visa omvärlden sitt, och husets, välstånd och de mest påkostade portalerna är från 1600-talet och stormaktstiden.

Under rokokon, på 1700-talet, var portalerna plötsligt omoderna och då var det istället portar med snidade gallerverk och blomgirlanger som gällde. På 1800-talet kom portalerna tillbaka men då oftast i gjutgärn och enklare utformning samt utan koppling till själva huset. På 1900-talet skapades återigen portaler i sandsten men med en modernare stramare utformning och med koppling till husets funktion.

Portalerna har många gånger vaktande lejon och stora fruktklasar, det första talade om husägarens makt och det andra hans välstånd. Det finns portaler med ornament och deviser som uppmanar till dygd och fromhet och andra som berättar om ägarnas bakgrund mm.

Du kan välja bland de 51 portaler i Gamla Stan som vi i redaktionen skrivit om via väljaren "Välj portal här" överst eller på kartan längst ner på sidan.Test