Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm

Guidning och stadsvandring - Konstverken i Gamla Stan och dess historia

I Gamla Stan finns det över 100 konstverk utomhus, alla unika på sitt sätt men några av dem är en del av den Svenska konsthistorien. Här finns det första offentliga konstverket i Sverige, det minsta och det kanske mest kända. Här hittar vi konstverk som berättar intressanta historier om både sig själva, sin konstnär men även om Gamla Stan förr i tiden. Guidningen och stadsvandringen "Konstverkens historia" i Gamla Stan är en upplevelse utöver det vanliga för en grupp med konst- och historieintresserade personer. Man behöver inte vara konstexpert för att gå med, det räcker med nyfiken på och intresserad av historia och människor. Läs mer nedan.

Konstverkens historia

Konstverkens historia

Konstnären var för sen igen, den här gången missade han 250 års jubilieet av personen som konstverket föreställde med ett helt år. Katastrof. Kungen ville inte delta på invigningen och man blev tvungen att flytta konstverket efter ett antal år. Vilket konstverk? Ja det berättar vi på guidningen och stadsvandringen "Konstverkens historia" i Gamla Stan. Vi berättar om konstverken vi besöker, vi berättar om konstnärerna och vi berätta om historien och platserna där konstverken står.

Ovanpå Riddarhusets tak finns 8 allegoriska konstverk, de är alla gjorda i sandsten och inte brons. Det var inte så att man inte hade råd att göra dem i brons, det hade troligen blivit snyggare, praktfullare och mer hållbart. Varför gjorde man då inte figurerna i brons? Det och mycket annat berättar vi på guidningen och stadsvandringen "Konstverkens historia", vi berättar också om vad de och de ofta förekommande detaljerna runt konstverken symboliserar. De här är guidningen och stadsvandringen för en konst- och historieintresserad grupp.

Tid: 1,5 - 2 timmar
Pris: 2 000 SEK + moms (hela gruppen)
Språk: Svenska eller Engelska

 

Vi är intresserade av mat

Jag accepterar villkoren här

 

 

Konstguidningar i Gamla Stan - några ideér

Det finns många konstverk att titta på under en guidning i Gamla Stan, det finns för många för att man skall kunna hinna med alla. Vi måste göra ett val och vi tänkte därför ge några ideér hur man kan välja, det skriver vi om nedan, observera att vi bara avser utomhuskonstverk.

De mest kända konstverken

En stadsvandring i Gamla Stan där vi besöker ett antal av de mest kända konstverken och berättar deras och konstnärens historia är den bästa konstguidning att börja med. Här besöker vi S:t Göran och Draken, Gustav Vasa, Birger Jarl, Kristina Gyllenstierna och självfallet Olaus Petri.

Beroende på tid på denna guidade turen så besöker vi också Morgon och Solsångaren. Det finns andra "mest kända" konstverk att titta på och berätta om förutom dessa så har du några egna förslag så prioriterar vi dem i första hand, varför inte Hierta, Evert Taube eller Dimman?

De äldsta konstverken

Guidningarna där vi besöker de äldsta konstverken i Gamla Stan har varit uppskattade, det är just i Gamla Stan de allra äldsta offentliga konstverken finns att se. Gustav Vasa vid Riddarhustorget, Birger Jarl på Birger Jarls torg o.s.v. På den här vandring i Gamla Stan berättar ju också gärna om hur de första konstgjutarna kom till Stockholm och vad de har spelat för roll i Stockholms konsthistoria.

Konstverken gjorda av de mest kända konstnärerna

Visst är det kul att se vad de där "kända" konstnärerna har åstadkommit. En guidning där vi besöker deras konstverk i Gamla Stan, Milles, L´Archeveque, Christian Eriksson, Sergel, Theodor Lundberg m.fl. På den här konstvandringen tittar vi närmare på de "stora" konstnärernas verk.

Ett urval av 1700- och 1800-talets konstverk

Det var på 1700-talet bronsgjutningen blev tillgänglig för konsten i Sverige, ja för stora konstverk alltså. Det gjorde att de lite grova konstverken i sten kunde istället göras i brons med fler och mera naturliga detaljer. På den här guidningen tittar vi närmare på ett antal av dem som bara står där och väntar på oss.

Stenhuggeri

Nästan alla stora konstverk före 1690-talet var gjorda i sten, detta var de skickliga stenhuggarnas tidsålder. Men även senare har ett antal konstverk som finns i Gamla Stan gjorts i sten. På den här stadsvandringen besöker vi främst konstverk huggna i sten, vi brukar börjar med de stora allegoriska konstverken på Riddarhusets tak och sedan går resten av bara farten. Vi berättar alltid om både konstverkets historia och konstnärens historia, ibland även lite om platsens historia för ofta finns det en koppling.

De mest ovanliga konstverken

Har du besökt Järnpojken, Familjen, Gubbarna på Veras torg eller Arken nära Västerlånggatan. Inte, då har du missat något. På den här guidningen tar vi går till de lite mer ovanliga konstverken i Gamla Stan. Ja, vad är ett ovanligt konstverk? Det är upp till betraktaren men vi har valt ut ett antal som vi på redaktionen tycker skiljer sig lite från den vanliga.

Ett urval av 1900-talets konstverk

Visste du att den konstnären som gjort flest konstverk i hela Gamla Stan är nästan helt okänd, vi tittar dock närmare på hans konstverk och förklarar varför han var så okänd när han ändå var en kunglig favrorit. På den här stadsvandringen berättar vi spännande historier om både konstverk och konstnärer.

Slottets konstverk

I fasaderna på det Kungliga slottet, på yttre Borggården, på Slottsbacken och vid Skeppsbron finns det vi kallar för Slottets konstverk. Det har alla det gemensamt att de hör till det Kungliga slottet och inte hade stått där om det inte var för att slottet ligger där det gör. På den här guidade turen tittar vi närare på slottet, upptäcker en del som de flesta kanske inte känner till och berättar historier om både slottet, dess konstverk och konstnärerna som gjorde dem.

 Test