Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Sägnen om herr Måns i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Sägnen om herr Måns

Information om Sägnen om herr Måns

Västerlånggatan 24
GPS: 59.325226, 18.06913

På 1700-talet är ett svensk handelsfartyg i södra Östersjön på väg hem till Stockholm men hade under de senaste 3 dagarna varit fast i stiltje. Styrmannen på skeppet kastade då ett mynt i havet som öppnade sig och en sjöjungfru visade sig och frågade styrmannen om han kunde göra henne en tjänst och i gengäld skulle hon se till att det börja de blåsa så de kunde komma hem inom kort.

Styrmannen gick med på att göra tjänsten som bestod i att han skulle leverera ett brev till en herr Måns som bodde på Västerlånggatan 24, han måste leverera brevet genast vid ankomsten utan något dröjsmål. Skeppet fick snart vind i seglen och inom 5 dagar kunde man angöra Skeppsbron i Stockholm. Väl där måste man först lasta av skeppet, styrmannen var tvungen att leda det arbetet som tog 2 hela dagar. När det var klart gick han upp i staden till huset på Västerlånggatan 24.

Han knackade på dörren vid huset och en äldre kvinna öppnade, han frågade efter herr Måns. Kvinnan sa att det fanns ingen herr Måns där men bjöd in styrmannen på en kopp kaffe. När styrmannen satte sig ner dök katten i huset upp och till deras stora förvåning så tog katten brevet och läste det för att sedan brista ut i gråt. Till styrmannen sa katten "Du bröt ditt löfte, du lovade att utan dröjsmål leverera brevet till mig vilket du inte gjorde". Sedan hoppade katten upp på styrmannen och klöste ihäl honom och sprang sedan ut genom dörren, hoppade upp på dörrkarmen och förvandlades omedelbart till sten. Där sitter han än idag. Brevet, ja det kunde ingen läsa för det var skrivit på ett obegripligt språk.

Detta är sägen och herr Måns på Västerlånggatan 24 och katten i sten går att se ovanför både dörren till Västerlånggatan 24 och Västerlånggatan 24A. För er som inte tror på sägnen så kan det också berättas att år 1744 bodde skinnaren Nicolaus Björk i huset och det var han som lät sätta upp skyltarna/relieferna ovanför de båda dörrarna. Katten är nog en mård vilket var ett gammalt skinnhandlaremblem.

Den gamla sägen om herr Måns gavs litterär form av August Strindberg och Claes Lundin.Test