Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Norreports markeringar i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Norreports markeringar

Information om Norreports markeringar

Mynttorget
GPS: 59.326704, 18.068733

Redan år 1409 nämns Norreport som den norra porten för första gången och då avsågs det vi idag kallar Inre Norreport. Den Yttre Norreport låg på Helgeandsholmen men det lämnar vi därhän just nu.

På bilden ovan kan du se, markerat med rött, var Inre Norreport låg och, markerat med blått, var Norrebro gick. Både den röda markeringen och den blå markeringen finns i stenläggningen på Mynttorget (ej färgade i verkligheten).

Prova nu hur det skulle vara att komma in till Stockholm på 1400 - 1600-talet och passera genom Norreport. Du kommer säkert att upptäcka att det är en smal passage så någon större mängd människor kunde inte passera utan att det uppstod trängsel, speciellt när de skulle kontrolleras av vakterna också. En sorts tidig trängselskatt som sedan dagens politiker har hakat på.

Och JA, det är riktigt om du undrar. Den tidens Norrbro som gick från Norreport över till Helgeandsholmen hade en annan vinkel, så det var en spikrak linje från Västerlånggatan genom Norreport över till Helgeandsholmen. Inte som idag där det är en vinkel från Västerlånggatan till Stallbron och Riksdagen. Du kan läsa mer om allt detta och mycket mycket mer på den historiska delen av webbplatsen.Test