Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Muren och skatten i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Muren och skatten

Information om Muren och skatten

Lilla Nygatan 5
GPS: 59.324378, 18.067821

Inne på en av Gamla stan mest kända restauranger, Restaurang Leijontornet (har bytt namn till Djuret av någon oförklarlig anledning), finns resten av ett försvarstorn, Lejontornet, samt själva muren.

Går du in på restaurangen, prova gärna att smaka deras utmärkta mat, så kan du se delar av den gamla muren. Den upptäcktes på 1980-talet i samband med att ägaren till Victory Hotell, Gunnar Bengtsson, ville anlägga en liten park på hotellets bakgård. När man började gräva hittades resterna av muren och tornet och parken blev så småningom istället en restaurang.

Exakt när muren och tornet byggdes vet man inte men att det var någon gång på 1380-talet är mycket troligt för pålarna som muren och tornet står på är daterade till 1382-1384 genom som s.k. dendrokronologi.

Det var dock inte första gången man grävde på detta ställe utan år 1937 när det låg en potatisaffär på platsen som skulle renoveras upptäcktes en skatt under trägolven, en riktig skatt som bestod av hela 18.000 silvermynt och därtill massor av andra värdefulla föremål. Skatten dateras till tiden från år 1741, för så gammalt var det yngsta myntet, så någon gång därefter måste skatten ha gömts. Värdet idag skulle motsvara ca 100 miljoner kronor. Skatten kallas för Loheskatten.

På 1700-talet bodde släkten Lohe i huset där skatten hittades. De var en rik släkt med eget rederi, sockerbruk, järnbruk och många lantegendomar. De lånade också ut pengar och ansågs vara kanske de rikaste av alla i staden på den tiden. På 1740-talet var det oroliga tider i Stockholm, 5.000 dalkarlar stod på nuvarande Gustav Adolfs torg och hotade med att storma Gamla stan och ta allt som fanns att ta. Kanske var det nu som släkten Lohe gömde sin skatt?Test