Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kanonkulan på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Kanonkulan på Stortorget

Information om Kanonkulan på Stortorget

Stortorget
GPS: 59.324865, 18.070793

Kanonkulan sitter bevisligen där i väggen, se bilden ovan. Vill du se den med egna ögon så skall du gå till hörnet på Stortorget och Skomakargatan.

Historien om kanonkulan är att den skall ha avskjutits under Gustav Vasas belägring av Stockholm år 1523. Inne i staden stod den danske kungen (unionskungen) Kristian II, i Sverige kallad Tyrann och i Danmark den Gode, och nästan fick den i huvudet. Belägringen slutade med att Gustav Vasa intog staden och blev så småningom Kung Gustav I (Vasa) och än idag kan man se kanonkulan.

Nåja, det där var ju inte sanningen utan sägnen. I själva verket så var det så här:

Möbelhandlare Fredrik Christian Hans Grevesmuhl lät år 1795 bygga ett gustavianskt borgarhus på hörnet Stortorget och Skomakargatan och det var han som då murade in kanonkulan i gaveln på sitt nya hus. En sådär 250 år efter händelsen den skulle symbolisera m.a.o. Han motiv var dock att skapa ett monument av Gustav Vasas belägring som fick Kristian II att ge upp, vilket ledde till att Sverige blev fritt efter unionstiden och var en hämnd på sätt och vis för blodbadet han orsakade år 1520.

P.g.a. kanonkulan kallas huset ibland för "Rövarkulan" eller bara "Huset kulan".Test