Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kanarpen i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Kanarpen

Information om Kanarpen

Kornhamnstorg
GPS: 59.322917, 18.071362

Detta mycket märkliga burspråk, eller karnap som det egentligen heter, på Kornhamnstorg nr 51, Scharenbergska huset, har en egen historia.

Drottning Kristinas halvbror, greve Gustaf Gustafsson av Vasaborg, ägde huset vid Kornhamnstorg 51. När han byggde till sitt hus lät han göra detta märkliga burspråk på portalen mot Mälaren och torget. Själva föremålet kallas för en karnap och var från början avsedd för bevakning. På grevens tid blev dessa typer av karnaper vanliga som utsmyckning av byggnader och portaler.

Detta är den enda kvarvarande karnapen i gamla stan och vilar på 4 stycken atlanter. Dessa påminner mycket om den utsmyckning som också finns på reglaskeppet Vasa, som grevens far, kung Gustav II Adolf lät bygga.

Det märkliga med burspråket är dock att det sägs att den manliga atlanten är en avbildning av greven själv. Detta gör att greven själv fortsätter att närvara i gamla stan, kanske går han ner från sin plats i karnapen för att vandra på gatorna under vissa speciella nätter under året. Vem vet. Du ser karnapen på bilden ovan.Test