Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Hanrejen och kvinnoskötet i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Hanrejen och kvinnoskötet

Information om Hanrejen och kvinnoskötet

Skeppsbron 44
GPS: 59.322375, 18.074151

Hanrejen (ett nedsättande ord för en bedragen äkta man) ovanför porten vid Skeppsbron 44 är sevärd, ännu mer sevärd är det som sitter direkt under, kvinnoskötet. Det är ett av de ytterst få publika utsmyckningar med ett könsorgan i Stockholm, ja det är kanske det enda. Men varför sitter den då där? Jo enligt den muntliga folktron (ej belagt enligt fakta) beror det på följande:

År 1907 revs det gamla Levertinska huset på platsen och dagens hus uppfördes åren 1909-1910 som kontors och bostadshus av direktören Carl Smitt (son till grosshandlare Johan Vilhelm Smitt) med Fredrik Dahlberg som arkitekt. Carl Smitt var enligt uppgift bäst på att spendera faderns ihoptjänade pengar och var en kvinnotjusare, han bosatte sig i den stora etagevåningen högst upp i huset. Han hade dock till sin oerhörda besvikelse upptäckt att hans hustru var otrogen mot honom och ville markera detta på ett för alla tydligt sätt så han lät, under det två våningar höga burspråket, skulptera ett förvridet mansansikte (en hanrej) och under det kvinnoskötet.

Mansansiktet är förvridet i förtvivlan och vrede och tittat man noga ser man att det har stiliserade horn som går upp som bågar mot burspråkets underkant. Det är m.a.o. en s.k. Hanrej som symboliserar en bedragen äkta man. Under mansansiktet syns kvinnoskötet som symboliserar kvinnan som bedrog honom och det hon bedrog honom med.

För att uppleva Hanrejen och kvinnoskötet på rätt sätt skall det vara en regnig dag, då visar denna hemlighet sitt rätta jag. Regnvattnet som rinner utefter fasaden ovanför mansansiktet samlas och rinner ut via dess ögon liknande tårar när man gråter, tårarna fortsätter ner och över kvinnoskötet för att sedan fortsätta utefter fasaden till marken.

Så nu vet du en av alla hemligheter i Gamla Stan, det finns många fler att läsa om här på webbplatsen.Test