Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Gåstorgets hemligheter i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Gåstorgets hemligheter

Information om Gåstorgets hemligheter

Gåstorget
GPS: 59.32504, 18.068798

Ja, det kanske inte är hemligheter direkt men ändå är det så. De berättar troligen om en försvunnen portal som de sannolikt var delar av. Vi försöker lista ut lite om figurerna och hur portalen de satt i såg ut. Jo, om du undrar så har de tre figurerna inget med skylten* på motsatta sidan av torget att göra.

Figurerna är idag täckta av ett tjockt lager av färg men materialet de är gjorda av sandsten från 1600-talet (Enligt steninventeringen av Stockholms Stadsmuseum). Det är under en period i stadens historia när det var populärt att smycka ut ingången till huset med en portal som hade figurer som berättade om husets ägare, gärna om dennes rikedom, yrke eller religiösa fromhet. Vi har skrivit mycket om portalerna i Gamla Stan och du hittar alla här.

Figurerna visar, från vänster, en mansfigur som i den vänstra handen håller något och under manfiguren är ett puttihuvud. Den vänstra figuren är en kvinnofigur som håller sin högra hand över bröstet och under kvinnofiguren är ett puttihuvud. Mellan dem är en lejonmaskaron som representerar makt och styrka hos den som bor i huset vid portalen.

Portal

Ovan har vi tagit portalen vid Nygränd 2 och redigerat den med figurerna vid Gåstorget, den portalen de satt ursprungligen i kunde ha sett ut som bilden ovan men det är långt ifrån säkert - det är bara för att ge en uppfattning om hur figurerna en gång på 1600-talet användes. Men var satt då portalen?

Gåstorget fanns inte före år 1796, det skapades när de tre husen som stod på platsen revs. Det innebär att husen som låg mellan Gåsgränden och Överskärargränden hade sin huvudingång från den ena gränden och sin bakdörr mot den andra eller så låg det två smala hus vägg i vägg längs vardera gränden. Vid huvudingången i något av dessa hus satt sannolikt portalen men huset måste vara från 1600-talet.

Av de befintliga husen är det endast huset nordöst om torget (adressen Gåsgränd 1 eller Överskärargränd 1) som är så gammalt - alla andra hus i kvarteren Pomona större resp. Pomona mindre är byggda på 1700-talet. Det är också så att detta huset ägde av Magnus Gabriel De la Gardie på mitten av 1600-talet vilket passar perfekt in på figurernas ålder. Av de befintliga husen är detta huset den bästa kandidaten enda problemet är att huset redan har en portal vid Gåsgränd 1. Alternativt så satt portalen kanske i något av de rivna husen men vilket kan vi inte ens gissa.

Glömde vi att berätta var du hittar figurerna vid Gåstorget? Det var avsiktligt, du får leta själv - de är inte så svåra att hitta.

*Skylten på den nordöstra fasaden informerar om att "Hembyggdsföreningen Gamla Stan lät avgjuta denna Lejon-Maskaron från Makalös Bostadsrättsföreningen Pomona Mindre ordnade vatten OBS Ej dricksvatten". Den skylten berättar om den lejon-maskaron som satt nära skylten men som någon har stulit. Vi hoppas att Hembyggdsföreningen i Gamla Stan har möjlighet att sätta upp Lejon-maskaronen igen.Test