Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

De 92 vita stenarna på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm

Bild på De 92 vita stenarna på Stortorget

Information om De 92 vita stenarna på Stortorget

Stortorget
GPS: 59.324958, 18.070375

Den 7 - 10 november år 1520 låter unionskungen Kristian döda 92 stycken personer ur den svenska adeln m.fl. på stortorget, 82 st. halshöggs och 10 st. hängdes. Detta hemska skådespel går till historien som Stockholms blodbad.

Alla svenska adelsfamiljer kallas år 1520 till Stockholm för att delta i kröningen av Kristian II. Festen efter kröningen håller på i flera dagar och på den 3:e dagen låter kungen stänga stadens portar och inleder förhör med de svenska adelsfamiljerna. Domare var Erik Trolle som låter döma de flesta anklagade till döden. De avrättas på stortorget.

Än idag sägs det att när nätterna den 7 - 10 november är riktigt bistra och fuktiga kan man se blodet flyta i rännstenarna på stortorget.

År 1650 lät Johan Eberhard Schantz bygga om det röda huset vid stortorget till dagens utseende och satte då också in en vit sten för varje dödad person i blodbadet. Det sägs att så länge stenarna finns kvar i huset så länge skall de mördade finna en viss frid, skulle dock någon sten försvinna kommer den personen stenen representerar att bli gengångare och vara tvungen att gå på staden gator i evig tid.

Du kan själv kontrollera antalet stenar på huset vid Stortorget nr 18.Test