Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm

Guidning och stadsvandring - Gamla Stans hemligheter

Ssssh, säg inget om vår guidning och stadsvandring i Gamla Stan i Stockholm där vi avslöjar de gömda hemligheterna som finns där. Vi besöker och berätta om hemligheter som få andra känner till, några av dem flera hundra år gamla och några lite yngre. Här på vår webbplats har vi skrivit om en hel del av dem, men inte alla. De senare är så hemliga att vi avslöjar dem endast om man följer med på vår gudining och stadsvandring "Gamla Stans hemligheter". Läs mer nedan.

Gamla Stans hemligheter

Gamla Stans hemligheter

I vår guidning och stadsvandring "Gamla Stans hemligheter" besöker vi och berättar om några av de hemligheter vi skriver om här på webbplatsen, vi berättar självfallet lite mer än vad vi har skrivit på webbplatsen. De verkligt hemliga hemligheterna (de har vi inte skrivit om) i Gamla Stan är det få som känner till, vi på redaktionen vet mer om Gamla Stan än nästan alla andra och vi vet också några hemligheter som väldigt få människor känner till. Minst en, kanske fler, av dessa hemligheter besöker vi och berättar om under guidningen och stadsvandringen.

OK, vi avslöjar väl en av dessa hemliga hemligheter då. Det finns en illusion i Gamla Stan, den är avsiktlig och går inte att missa om man vet var den är och det vet vi. Illusionen är uppseendeväckande och gör att man ser på det som illusionen visar på ett helt annat sätt efteråt. Vi kallar den "Gamla Stans illusion" och den besöker vi och berättar om på guidningen och stadsvandringen Gamla Stans hemligheter.

Tid: 1,5 - 2 timmar
Pris: 2 000 SEK + moms (hela gruppen)
Språk: Svenska eller Engelska

 

Vi är intresserade av mat

Jag accepterar villkoren här

 

 

Vill du veta mer?

Den största hemligheten?

Tänkt väl det att den rubriken skulle få dig att läsa lite mer om redaktionens guidningar om Gamla Stans hemligheter, men har du nu börjat läsa så får vi väl berätta lite mer. Fast inte så mycket mer för vi måste ju spara de bästa hemligheterna till den guidade turen, eller hur?

Den största hemligheten i Gamla Stan är ..... Nej, det kan vi ju inte avslöja men vi kan berätta att den rymmer 100-tals människor och den besöks av ännu fler varje dag men ingen av dem ser hemligheten. Den är så stor att att den inte går att missa men alla gör det. Den är så centralt placerad att den inte går att missa men alla gör det. Den är så gammal att den funnits i 100-tals år, den rör inte på sig, den syns hela dagen och natten och om du frågar någon om den så vet de inte. På stadsvandringen om Gamla Stans hemligheter lovar vi att ta dig med till den och du glömmer den aldrig.

Den minsta hemligheten

Den är så liten att den knappast syns om man inte vet var man skall titta, den har funnits där i 100-tals år och den berättar om något som är det största som finns i Gamla Stan. På guidningen om Gamla Stans hemligheter så besöker vi alltid denna hemlighet, när man sett den en gång så ser man den alltid, innan dess ser man den aldrig.

Den passeras av massor av människor varje dag, på bara någon meters avstånd och ingen ser den. Den ligger där det ofta är som flest besökare i Gamla Stan och den går att komma nära till fots, till cykel och med bil. Den avslöjar en hemlighet i sig själv, en om något som borde ha hänt men som hände senare och som man än idag kan se har hänt tidigare. På en vanlig stadsvandring där vi besöker Gamla Stans hemligheter stannar vi alltid vid den här och berättar dess historia.

Den längsta hemligheten

Den här hemligheten är längre än någon annan, den är så lång att man inte kan se slutet på den när man står i början av den. På en guidning där vi besöker Gamla Stans hemligheter så brukar vi titta på den här för det finns ett ställe där man kan se en del av den. Det stället är under men ändå över där de flesta är i Gamla Stan, det brukar vara mycket folk i närheten men ändå ofta helt tomt precis där den är.

Nej, du kan inte läsa om den på vår webbplats. De hemligheter vi berätta om under rubriken "Vill du veta mer" ovan berättar och visar vi bara för de som kommer med på en guidad tur om Gamla Stans hemligheter. Den längst hemligheten är en sådan. Hur lång tror du att den är? Över 200 meter lång och nästan inga vet att den finns eller var den finns.

Åldermannens hemlighet

En ålderman var förr i tiden den personen som ledde ett gille eller skrå, det var en betydande person i staden. På våra guidningar om Gamla Stans hemligheter brukar vi besöka där en av dessa bodde och verkade, fast den här åldermannen hade en hemlighet. Det var stadens mest kända hemlighet för det var ingen som kunde missa den, den syntes från flera platser i Gamla Stan och den gick runt i staden hela tiden - fast på fel sätt.

Hemligheten går inte att se längre, fast den syns hela dagen i nästan hela Gamla Stan. Numera syns den på ett rätt sätt. På vår stadsvandring om Gamla Stans hemligheter tittar vi på det som en gång var fel men som idag är rätt och förstår hur stort problem det var när den var fel. Idag behöver vi inte ens det som är rätt längre för de flesta av oss klarar oss på egen hand.

Visst är det härligt med hemligheter?Test