Vi på redaktionen har mycket bra kunskaper om Gamla Stan, faktum är att det är vår specialitet och stora intresse. Vi delar gärna med oss av dessa kunskaper i guidningar och stadsvandringar, gärna via några av våra mest populära guidningar som finns längre upp på denna sida men även guidningar som är lite utöver det vanliga.
Kanske har just du och din grupp på företaget, det statliga verket, kommunen eller skolan också ett specialintresse som skulle passa för en guidning i Gamla Stan. Vi har skrivit om några av dessa speciella guidningar vi gjort och kanske kan det ge dig inspiration att fråga oss om det som är just ditt/ert intresse?
Guidningar om skit & smuts
En vårdag för några år sedan fick vi av organisationen "Håll Sverige Rent" en förfrågan om vi kunde göra en guidad tur med temat "Skit och smuts i medeltidens Stockholm", det kunde vi och det skulle bli hela tre guidningar med det temat.
På stadsvandringen genom några av Gamla Stan gränder berättade vi om hur människor bodde och hade det på medeltiden, med fokus på renhållning, avfallshantering, smuts och annat elände. Visst var det en och annan som tyckte det blev lite mycket när vi berättade "Skitkonorna" som gick med avfallstunnorna på nätterna, de hämtade dem på vindarna och bar ner dem till strandkanten där de tömde dem. Det var inte så konstigt att det inte luktade så gott när folket som bodde i husen öppnade dörrarna på morgonen och trampade i lite kvarlämnad spillning.
Vi berätta alltid om hur det verkligen var, vi hittar inte på så mycket för det behövs inte när det gäller hur det var i Gamla Stan förr i tiden.
Stadsvandringen om julfirandet förr i tiden
Under några år har vi genomför en väldigt speciell guidad tur där vi berättar om hur man firade jul förr i tiden, ofta har det varit en grupp från ett företag som skall ut och äta julmiddag som gått med oss.
På guidningarna har vi berättat om den elaka lilla svenska gårdstomten, om hur julskyltningen kom till och varifrån traditionen med julklappar kom från. Det kanske mest uppskattade har varit när vi berättat om hur kungafamiljen firade jul på slutet av 1800-talet med sina ca 50 julgranar, hur julklapparna delades ut, vad de åt för julmat och så självfallet den fantastiska historien om "Per Mattsson" som säkert har återberättats av många de som gått med oss på guidningen när julafton firades i deras familj.
Några har kontaktat oss per e-mail och berättat att deras julmiddag blev något extra då de hade så mycket kul att prata om, vi tackade för feed-backen och önskade "God fortsättning" vilket också är en svensk tradition.
Husen, palatsen och arkitekturen
Några gången har vi gjort stadsvandringar med temat "Husen, palatsen och arkitekturen" för grupper med stort intresse av just arkitektur. Det var ju i Gamla Stan som vi kan se resultatet av den första svenska arkitektens arbete, renässansstil, barockstil, rokokostil mm. Det är bara härligt att gå en guidad tur och se på all härlighet som bara finns där att titta på bara man vet var och hur.
Vi har alltid berättat om ankarslutarna och alla hemligheter de kan berätta om man vet vad man skall titta på, det gillade speciellt våra vänner från några byggföretag som fick ett nytt sätt att se på de gamla husen. Det som inte var lika uppenbart men kanske ännu mer intressant var hur det var byggt på medeltiden och hur vi fortfarande idag kan se resterna av detta. T.ex. att Storkyrkobrinken bara var hälften så bred och varför var en grej för de flesta att få reda på, att det dessutom var en stor orsak till ovänskap mellan grannar på medeltiden gjorde ju inte saken mindre intressant.
Gatorna, grändernas och torgens namn
Vi fick en förfrågan av ett gatukontor från en stad i Sverige för ett antal år sedan om att göra en stadsvandring i Gamla Stan med fokus på gatu- och torgnamnen. Det gillade vi speciellt för de gömmer hela skatter av kul, spännande, hemska och dråpliga berättelser.
Vi gick genom de trånga gränderna i Gamla Stan och berättade om de konstiga namnen och var ifrån de kom. Vi gick till kaparkaptenernas del av Gamla Stan, till smedernas, skomakarnas och även till krogarnas del. Visst var det kul att få berätta om spöstraffet nära skampålen "Kåken" som givit namn åt Kåkbrinken, eller Sven Vintappares gränd som fick sitt namn från Johan III:s vintappare och hur det gick till när det sura vinet från Tyskland skulle "fixas" till smaken på.
Sista guidningen med detta team var en varm sommardag och då var ett stopp på Brända tomten ett måste, av flera skäl. Visst kände man ett drag av Strindberg men i verkligheten så var han 100 år för sen, det var en kul och uppskattade historia.
Bernadotte och Munkbropressen
Den här guidningen har vi också gjort flera gånger och den är alltid lika uppskattad, ja kanske inte alltid av en fanatisk royalist men av nästan alla andra. Här skulle man kunna säga att Karl Johan verkligen inte vände på bladet vilket kung Gustaf XVI själv har sagt att han tycker man skall göra.
Vi har haft några grupper av internationella reportrar men även svenska tidningsmänniskor och intresserade av pressen generellt som gillat den här guidade turen. Vi har tittat på platserna där Aftonbladet, Dagens Nyheter och en rad andra tidningar har startats. Vi har givitvis berättat om när kung Karl XIV Johan stängde ner Aftonbladet 23 gånger och hur Hierta startade om tidningen 23 gånger under kungens livstid. Vi har också beökt platsen för Gjörwells bokaffär och berättat om hur politiken och pressen möttes på Riddarhustorget förr i tiden.
Avrättningar och lynchningar
Den här guidningen funderar vi på att göra till en av våra "färdiga paket" då den bara blir populärare och populärare. Det är kul att se vilka som gillar den här guidade turen, skolklasser, seniorgrupper, företagsgrupper, kvinnor, män ja t.o.m. en grupp där alla hade en hund med sig vill höra om detta tema.
Det här har varit blodiga stadsvandringar där vi ofta har börjat på Birger Jarls torg med några smaskiga avrättningar utanför Stenbockska palatset, vi berättar gärna alla om barnen som såg när deras far miste huvudet o.s.v. Vi har sedan gått vidare till Riddarhustorget där von Fersen lynchades och Anckarström piskades, man får en annan syn på det torget efter de berättelserna.
Gamla Stan är helt enkelt fyllt av avrättningar, steglingar, piskningar och annat som man kan riktigt njuta av idag, i alla fall att höra om det när det är andra som drabbas.
Boktryckare och tryckpressar
Den här guidningen har vi gjort bara två gånger och den är verkligen en speciell guidning. Här berättade vi för tyckintresserade om den första boktryckaren i Sverige och den första tryckta boken i Sverige. Vi går sedan vidare och besöker platserna där grunden för den svenska tryckpressens historia lade och vi har avslutat vid huset där man tyckte de svenska sedlarna under en lång tid. För dig som är intresserad kan vi bara säga "Mumma", kan du tryckpressens historia så förstår du varför.
Pesten, epidemierna och död
Det här är precis som guidningen om "Avrättningar och lynchningar" en alltmer populär stadsvandring i Gamla Stan. Här fullständigt vältrar vi oss i eländet när det som på 1350-talet nästan 75% av hela Stockholms befolkning dog, eller se stora koleraepidemierna på 1600- och 1700-talen.
Vi brukar på den här speciella guidningen berätta om apotekare, läkare och sjukvård och hur det fungerade, eller snarare inte fungerade. Vi berättar om läkaren Carl von Linné men också om det första BB på Riddarholmen. Fast det är ju klart, mest vältrar vi ju oss i massdöd och dess konsekvenser.
En deltagare för 2 år sedan skickade ett e-mail några dagar efter guidningen och sa att hon inte längre var speciellt road av att åka tunnelbanan där folk satt och nös hela tiden. Tänk vad en guidad tur i Gamla Stan kan göra, fast hon rekommenderade sina vänner att gå på guidningen också. Sådana damer gillar vi på redaktionen.
Krig och belägringar
Den här guidningen är krigisk, det var från början en veteranförening från försvarsmakten som ville ha en stadsvandring i Gamla Stan där vi visade och berättade om några av de belägringar som Stockholm varit utsatt för. Det blev en kul guidad tur som vi har upprepat några gånger.
Vi berättade om när kung Kristian belägrade staden, när Gustav Vasa belägrade staden och folk dog som flugor av svält, när danska soldater och Engelbrekt slogs på gränderna runt Järntorget mm. Vi passade på att titta närmare på de försvarsverk som Stockholm hade på medeltiden och hur de senare förändrades. En extra uppskattad del av guidningen var när vi förklarade hur slottet Tre Kronor var uppbyggt och kunde stå emot attacker och belägringar.
Bellmans Gamla Stad
Vi fick en förfrågan för några år sedan om att göra en guidning i Gamla Stan i Bellmans fotspår delvis baserat på hans epistlar och sånger men även rent historiskt. Det var en popgrupp som vill göra den vandringen med oss och det blev riktigt bra. Vi besökte gränden där Fredman hade sin verkstad och berättade om honom, vi berättade om kroglivet förr i tiden och skillnader mellan ett Gårkök (jo, det är korrekt stavat), en Källare och en Restaurang.
Vi gick till gränder där Bellman hade gjort sina besök tillsammans med sina vänner och där ett och annat stop med öl hade intagits. Under vandringen berättade vi också om livet på dessa lite ljusskygga ställen och de människor som besökte dem förutom Bellman. Kul guidad tur som vi gjort om ytterligare 2 gånger sedan dess.
Hantverkare och gillen
Det är många som har varit intresserade av att få en guiding där vi berättar om hantverkare och gillen förr i tiden. Visste du t.ex. att man inte fick baka bröd hemma på medeltiden vilket gjorde att Gamla Stan hade hur många brödstånd som helst, det var som när man är på semester i södra Frankrike och börjar dagen med att gå ner och köpa morgonbrödet till frukosten i den lokala butiken.
I dessa guidningar har vi besökt de olika hantverksgränderna i Gamla Stan, där skomakarna höll till, smederna, guldsmederna o.s.v. Vid något tillfälle har vi även kunna få besöka snickarämbetets lokaler vid Nygränd och tittat in i en gesällvåning mm. Det är kul att se och få höra om hur en typisk dag var för en hantverkslärling förr i tiden (hårt liv), om mästarbrev och mycket annat. Dessa guidade turer har vi gjort några gånger med skolklasser som läser om detta i skolan men även grupper från fackföreningar har gått med oss.
En vanlig dag på medeltiden
Våren 2017 kontaktades vi av en hembyggdsförening som ville ha en guidining i Gamla Stan där vi berättade hur "vanligt folk" levde på medeltiden i Stockholm. Vi tyckte det lät kul och skapade en guidad tur som vi kallade "En vanlig dag på medeltiden" där vi började berättelsen på morgonen och följde dagens förlopp fram till kvällen och läggdags. Det blev hur kul som helst fast inte ens vi hade varit helt övertygade när vi planerade inför vandringen.
Vi började med lite enkla saker som hur vaknade man när det inte fanns några väckarklockor? Hur gjorde man sina morgonbehov, var och när åt man frukost och gick man till jobbet eller arbetade man hemma? Var det skillnad på män och kvinnors "vanliga" dagar? Fanns det några skolor för barnen? Fick man raster och hur gjorde man när man skulle ut och resa? Hade man ledigt på helgerna? Ja, det fanns hur mycket kul som helst att berätta om på guidningen genom de smala gränderna i Gamla Stan och en sak var vi alla överens om, det var inte bättre förr.