Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Att besöka Storkyrkobadet i Gamla Stan i Stockholm

Storkyrkobadet är öppet för allmänheten på kvällar 6 dagar i veckan. Det går även att hyra hela badanläggningen på lördagar då det är stängt för allmänheten.

Bild på Storkyrkobadet

Bild på en telefon
Bild på hemsida
Bild på e-postikon

Storkyrkobadets öppettider mm

Adress: Svartmangatan 20-22 (se kartan nedan).

Herrar: 17:00-20:30 Tisdag, fredag och söndag.

Damer: 17:00-20:30 Måndag och torsdag.

Det går endast att betala med kontanter och avgiften är 60 kronor (avser år 2019, för pensionärer och studerande är avgiften 50 kronor). Barn under 7 år i målsman sällskap har fri entré. Det går att köpa rabattkort för 10 besök.

Det finns handdukar att hyra. Det finns tvål, schampo och drycker att köpa. Det finns även massage att beställa. Läs mer om detta och annat på Storkyrkobadets egen hemsida här.

 

Storkyrkobadets historia

Storkyrkobadet på Svartmangatan 20 ligger i genuina källarvalv från 1750-talet under Estniska skolan, källarvalven rymde en gång i tiden vinlager och kolförråd. På platsen fanns på medeltiden dominikanerordens konvent som tillsammans med franciskanerkonventet på nuvarande Riddarholmen var de två stora konventen (de kallas ibland felaktigt för kloster) i Stockholm fram till reformationen på 1500-talet.

På slutet av 1800-talet flyttade S:t Nicolai skola (kallas numera för Storkyrkoskolan) till det Ehrenstrahlska huset som är en del av skolan. Skolan hade först badverksamhet i lokalerna i form av plåtbadkar men år 1932 byggdes den nuvarande Storkyrkoskolan och då skapades också en "riktig" badanläggning med simhall, omklädningsrum, duschar mm. År 1945 byggdes dagens bastuanläggning och det var också då som badet öppnades för allmänheten. Den nya skolan ritades av arkitekten Ärland Noreen.

Storkyrkobadet hotades av nedläggning på 1980-talet när antalet besökare minskade och den ideella föreningen Storkyrkobadarna bildades (de kallade sig först för De Glada Badarna) år 1990 för att rädda badet. År 2017 var det dags igen när kommunen (via sitt fastighetsbolag Sisab) inte kunde hjålla fingrarna i styr utan ville chockhöja avgiften (från 120.000 kr/år till 650.000 kr/år) och därmed hotades badet av stängning. Efter stora protester kunde badet ännu en gång räddas och dåvarande skolborgarrådet Olle Burell (S) lovade att Sisab skall lämna över driften till fastighetskontoret så att inga nya problem skall uppstå. Föreningen driver fortfarande idag badet och än så länge har kommunen hållit sina fingrar borta.

 Test