Öppna stäng menyn

Att besöka Riksdagen i Gamla Stan

Välkommen till "Riksdagen" i Gamla Stan i Stockholm.

Att besöka Sveriges riksdag är inte bara att besöka åhörarläktaren i plenisalen för att se och höra riksdagsledamöterna debattera. Det är också möjligheten att gå på en konstvisning för att titta på några av de över 4 000 konstverken i riksdagshuset, det är också möjligheten att gå på en guidad tur i riksdagens lokaler för att bl.a. få se platser där besluten tas. För dig som är intresserad av ett speciellt ämne finns också möjligheten att besöka s.k. "öppna utfrågningar" i riksdagen.

Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Se & göra/Besöka riksdagen".


Besöka riksdagen utan tidsbokning

Utan att boka tid, utan att tillhöra en grupp erbjuder riksdagen följande alternativ för ett besök:

Guidade turer

De guidade turerna i riksdagen är gratis och det finns max 28 platser per guidning, det går ej att förboka plats. De guidade turerna ges på svenska eller engelska och variera under veckan beroende på om riksdagsarbete pågår eller ej. Läs mer om guidade turer i riksdagen här.

Konstvisningar

En konstvisning tar ca 90 minuter och det finns max 28 platser per konstvisning, det går ej att förboka plats. Konstvisningarna genomförs inte på sommaren vecka 26-35. Läs mer om konstvisningar i riksdagen här.

Åhörarläktaren

Åhörarläktaren i plenisalen tar 500 besökare och plats kan ej förbokas. Väskor och ytterkläder får ej medtagas utan läsas in i speciella skåp där ett 10-krornos mynt krävs för att låsa skåpet. Säkerhetskontroll sker i samband med inpassering. Läs mer om att besöka åhörarläktaren i riksdagen här.

Öppna utfrågningar

Öppna utfrågningar sker i sammanträdsrum etc och antalet besökare beror på rummens storlek, det går ej att förboka plats. Läs mer om att besöka öppna utfrågningar i riksdagen här.


Besöka riksdagen med tidsbokning

För grupper och skolklasser erbjuder riksdagen följande alternativ för ett besök:

Demokrativerkstaden

Demokrativerkstaden är till för årskurs 7-9. Ett besök i Demokrativerkstaden måste bokas i förväg och beräknas ta ca 1 timme och 45 minuter. Demokrativerkstaden kompletterar undervisningen i samhällskunskap. Max 13 besökstider finns per vecka och skolklassen måste vara minst 10 personer och max 30 personer. Läs mer om att besöka Demokrativerkstaden här.

Guidade turer för grupper och skolklasser

De guidade turerna för grupper och skolklasser måste bokas i förväg, gärna via Internet. Antalet personer i gruppen skall vara minst 10 personer och max 30 personer. För skolklasser gäller det att eleverna skall vara från årskurs 7 eller uppåt. Läs mer om guidade turer i riksdagen här.

Konstvisningar för grupper

Konstvisningarna för grupper måste bokas i förväg, gärna via e-mail. Antalet personer i grupperna skall vara minst 10 personer och max 30 personer. Läs mer om konstvisningar i riksdagen här.Test