Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Nobelmuseet i Gamla Stan i Stockholm

Nobelmuseet visar alla nobelpristagarna och en sammanfattning av deras resp. upptäckter. Här presenteras också Alfred Nobel och hans gärningar som ligger till grunden för priset. I museet finns möjlighet till guidade turer mm.

Bild på Nobelmuseet
Nobelmuseet. Foto av Karin Jonsson © Nobelmuseete 2012 (bilden är beskuren)

Bild på en telefon Bild på hemsida Bild på e-postikon

LAT = 59.325221, LONG = 18.070707

Info om Nobelmuseet, öppettider mm

Nobelmuseet ligger i Börshuset vid Stortorget 2 mitt i Gamla Stan (se kartan nedan). Museets öppettider, handikapanpassning mm finns på deras egen hemsida som nås via hemsideknappen ovan.

Nobelmuseet i Gamla stan invigdes så sent som år 2001 i samband med att det var 100 år sedan det första Nobelpriset delades ut. De första nobelprisen år 1901 gick bl.a. till Henri Dunant som fick fredspriset för sitt arbete inom Röda Korset som han grundade.

Alfred Nobel instiftade Nobelpriset genom sitt testamente där det bl.a. stod att en stiftelse skulle bildas för att ge ett "pris åt de personer som under det gångna året gjort mest nytta för mänskligheten" inom fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur samt fredsarbete. Det senare priset skulle delas ut av det norska Stortingen i Oslo. År 1968 tillkom ytterligare ett pris, det i ekonomi, som delas ut av den svenska Riksbanken till Alfred Nobels minne.

Stiftelsen som bildades efter Alfred Nobels testamente den 29:e juni år 1900 fick en summa om 31 miljoner kr (ca 1 miljard kr i dagens penningvärde) att förvalta vilken år 2007 hade vuxit till 3,7 miljarder kr.

Varje pristagare, vid fler pristagare per pris delas summan på dessa, fick 2015 en summa om ca 8 miljoner kronor, en medalj designad av Erik Lindberg samt ett diplom som har ett motiv som anknyter till den enskilda pristagaren upptäckt.

Själva prisutdelningen sker för alla priserna, utom fredspriset, i Konserthuset i Stockholm den 10:e december, Alfred Nobels dödsdag, och utdelaren är sedan 1902 av Sveriges Kung.

I samband med prisutdelningen sker också ett antal olika arrangemang varav det mest uppmärksammade är den Nobelfesten som äger rum i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Prisutdelningen i Oslo sker även också den 10:e december och sedan 1990 i Oslo Rådhus. Utdelare är Norska Nobelkommitténs ordförande. Även här sker ett antal arrangemang och det mest kända är den stora musikaliska galan som sänds i TV över hela världen.

I Nobelmuseet finns ett kafé som är öppet för allmänheten, kafé satir. Går du dit för att äta t.ex. dagens lunch eller bara ta en fika så glöm inte att vända upp och ner på stolen du sätter dig på. För i samband med nobelarrangemangen under dagarna runt prisutdelningen så äter alla årets pristagare en lunch i detta kafé, som tack för lunchen ber museet dem att skriva sin signatur på undersidan av stolen de sitter på. Så glöm inte att titta efter vilka pristagare som suttit på "din" stol.

 Test