Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Medeltidsmuseet i Gamla Stan i Stockholm

Medeltidsmuseet är beläget mitt under Norrbro på Helgeandsholmen. Museet visar hur det medeltida Stockholm såg ut och berättar om människorna som levde där. Allt visas på en 1.750 kvm stor yta i underjorden på Helgeandsholmen och med nästan 1.000 föremål utställda..

Bild på Medeltidsmuseet
Medeltidsmuseet. Foto av Sigvard Frenzel.

Bild på en telefon Bild på hemsida Bild på e-postikon

LAT = 59.32822, LONG = 18.070128

Info om Medeltidsmuseet, öppettider mm

Medeltidsmuseet ligger under Norrbro med ingång från Strömpaterren (se på kartan längst ner på sidan).

Museets öppettider, tillgänglighet för handikappade och mycker mera finns på deras egen hemsida som nås via hemsideknappen ovan.

Medeltidsmuseet öppnades första gången 1986, delvis som en konsekvens av de omfattande utgrävningarna som gjordes på Helgeandsholmen i samband med den stora ombyggnaden av Riksdagshuset 1978-1980. Själva museet är uppbyggt kring några fasta fornlämningar som kom fram vid utgrävningarna.

En dominerande del i museet är den 55 meter långa gamla yttre stadsmuren som låg på Helgeandsholmen på 1500-talet, som Gustav Vasa lät bygga, samt en kyrkogård som vid samma tid och ännu tidigare tillhörde Helgeandshuset (en hus för äldre och sjuka) som fanns på ön vid den tiden. Detta hus har också gett ön dess namn.

Medeltidsmuseet erhöll 1988 utmärkelsen European Museum of the Year Award och är väl värt ett besök.

 Test