Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Livrustkammaren i Gamla Stan i Stockholm

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum, det grundades redan år 1628 (i slottet Tre Kronor) av kung Gustav II Adolf efter det polska fälttåget åren 1617-1629. Han ville bevara till eftervärlden de kläder, rustningar mm han använt under kriget. Före tiden som museum fungerade Livrustkammaren som rikets centrala vapenförråd.

Bild på Livrustkammaren
Livrustkammaren utställning om drottning Kristina. Foto av Erik Lernestål, bilden är beskuren.

Bild på en telefon Bild på hemsida Bild på e-postikon

LAT = 59.326578, LONG = 18.073046

Info om Livrustkammaren, öppettider mm

Livrustkammaren ligger i det Kungliga slottets källare och bottenvåning, ingågen är från Slottsbacken öster om Södra valvet (se på kartan längst ner på sidan).

Museets öppettider, tillgänglighet för handikappade och mycker mera finns på deras egen hemsida som nås via hemsideknappen ovan.

Gustav III anikmuseum

Genomskärningsbilden av det Kungliga slottet ovan visar var Livrustkammaren är placerat (röda pricken) i det Kungliga slottet.

Livrustkammaren visar upp ett antal utställningar, några permanenta och några som visas under en begränsad tid. Här finns en utställning om kung Gustav II Adolf med en rik flora av vapen, kläder, kartor och även hans uppstoppade häst från slaget vid Lützen år 1632.

Här finns massor med vapen och rustningar, kungliga vagnar, kungliga kläder med allt från kung Gustav III:s bröllopsdräkt till den nuvarande kronprinsessan Victorias myndighetsklänning. Här finns utställningar om mode genom historien och dramatiska ögonblick som t.ex. när kung Gustav III mördas på operamaskeradbalen den 16.e mars år 1792. Kort sagt här finns mycket från den svenska historien.

Livrustkammaren fanns från starten i det gamla slottet Tre Kronor men flyttade på 1660-talet till Drottnings Kristinas lusthus i Kungsträdgården. Från 1691 var det platset Makalös som gällde för delar av samlingen, detta gjorde att samlingarna inte drabbades av den stora slottsbranden 1697 då dåvarande slottet Tre Kronor förstördes.

På 1850-talet placerades samlingarna i Arvfurstens palats vid Gustav Adolfs torg, nuvarande utrikesdepartementet. Där stannade det bara några tiotals år tills det flyttade till Nationalmuseum på 1860-talet. 1883 flyttades samlingarna tillbaka till slottet bara för att år 1906 flytta till Nordiska museet. År 1977 kom Livrustkammaren åter tillbaka till det Kungliga slottet och dess sydöstra del av källarvåningen, några rum i bottenvåningen disponeras också.

Livrutkammaren har idag en av världens absolut finaste samlingar av vapen, dräkter, vagnar och sadlar. Merparten ligger i fövaring men tas fram från tid till annan. Den permanenta utställning roteras så att det mesta visas under en viss given period.

 Test