Öppna stäng menyn

Museum i Gamla Stan i Stockholm

Välkommen till "Museum" i Gamla Stan i Stockholm.

Gamla Stan har flest museum på motsvarande yta än någon annan stans i Sverige. Här finns det Kungliga slottets representationsvåningar med ståtliga rum, konstverk, förgyllda statyer med mycket mera. Här finns Sveriges myntmuseum " Myntkabinettet " som visar upp såväl svenska som utländska sedlar och mynt. Här finns Skattkammaren där man kan se de svenska riksregalierna med kung Erik XIV krona av guld och juveler, riksäpplet, riksspiran, riksnyckeln med mycket mera. Eller varför inte besöka Medeltidsmuseet och gå genom återuppbyggda delar av Stockholm på medeltiden. Det finns massor att se i de 10 museerna i Gamla Stan.

Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Se & göra/Besöka museer".


Några av de populäraste museerna i Gamla Stan

  • Det mest besökta museet i Gamla Stan är Livrustkammaren med ca 250 000 besökare år 2013. Livrustkammaren är också Sveriges äldsta museum och grundades år 1628 av kung Gustav II Adolf för att bevara bl.a. kläder mm som använts i hans fälttåg i Polen. Livrustkammaren av idag visar upp vapen, vagnar, kläder och dräkter, sadlar mm som alla räknas till de finaste samlingarna i världen inom sina respektive områden.
  • Skattkammaren som ligger i det Kungliga slottet är ett mycket populärt museum med sina utställningar av svenska kungar och drottningars kronor, smycken, juveler mm. Här finns också Sveriges riksregalier som används av den kungliga familjen vid mycket speciella tillfällen där det äldsta är Rikssvärdet från år 1561 e.Kr.
  • Myntkabinettet , eller som det officiellt heter Sveriges Ekonomiska museum, visar mynt och sedlar från Sverige och andra länder. Här finns t.ex. världens största mynt som du som besökare gärna får prova att försöka lyfta. Här finns också massor med fakta om mynt mm, t.ex. att världens äldsta mynt var från ca år 625 f.Kr. och att den vanligaste sedeln i Sverige är 500 kronors sedeln. Museet har också en stor utställning om medaljer av olika slag.
  • Museet Tre Kronor är ett mycket uppskattat men relativt okänt museum i Gamla Stan. Det ligger i det Kungliga slottets källare med ingång från slottets norra sida. Här finns massor med föremål, modeller mm från det gamla slottet Tre kronor som brann ner år 1697 och ersattes av dagens slott. Här kan man bl.a. se att strax före branden år 1697 hade det gamla slottet Tre Kronor börjat byggas om och den norra längan såg i stort sätt ut som dagens norra länga på det Kungliga slottet. Faktum är att dagens Kungliga slotts norra länga i huvudsak är identisk med det gamla slottet Tre Kronors norra länga, den norra längan överlevde nämligen den stora branden tvärtemot vad som vanligtvis skrivs. Det innebär att museet Tre Kronor ligger i resterna av det gamla slottet Tre Kronor. Redaktionen rekommenderar ett besök i detta fantastiska museum.


Test