Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm

Högvaktens vaktavlösning vid det Kungliga slottet i Gamla Stan

Kungliga Högvakten är det militära förband som utgör honnörsvakten för H.M Konungen och bevakar det Kungliga slottet. Vaktavlösningen är när ett förband som skall gå högvakt avlöser ett annat förband och detta sker varje dag, vid lunchtid, året runt på det Kungliga slottets Yttre borggård (se kartan längst ner på sidan).

Bild på vaktavlösningen
Vaktavlösning vid det Kungliga slottet med dragoner. Foto Försvarets bildbyrå.

Bild på hemsida

LAT = 59.326425, LONG = 18.070471

Info om Högvaktens vaktavlösning vid det Kungliga slottet i Gamla Stan

Högvaktens vaktavlösning sker vardagar och lördagar kl. 12:15, på söndagar och helgdagar kl. 13:15. Själva vaktavlösningen tar ca 40 minuter.

Avvikelser från ovan tider kan förekomma vid speciella tillfällen och vintertid så det är bäst att läsa i högvaktens tider och övrig information på deras egen hemsida via hemsideknappen ovan.

Högvakten har funnits på det Kungliga slottet sedan den grundades av Gustav Vasa år 1523. Under en stor del av den här tiden har den förutom uppgifter nämnda ovan också varit en form av polisstyrka i Stockholm.

Idag så är vaktavlösningen på den yttre borggården (se kartan längst ner på sidan), en stor publikattraktion som ses av nästan 1 miljon besökare årligen.

Själva vaktavlösningen sker vid middagstid varje dag, det är då som hela det militära förbandet som går högvakt byts av till ett annta. Varje timme, dygnet runt, sker dessutom en liten vaktavlösning då vaktposterna som står runt det Kungliga slottet (se bilden med de röda prickar på bilden nedan) byts av.

Vaktposernas placering vid det Kungliga slottet
Vaktposternas placering vid det Kungliga slottet

Det finns olika typer av högvakt, förutom de ordinarie militära förbanden som går i sina uniformer, är det vid högtidliga tillfällen:

Bild på dragonerna
Kungliga dragonerna

Dragonerna vid Livgardet, kallas också för beridna högvakten, utgår ifrån kavalleriets kaserner vid Lidingövägen hela vägen genom Stockholms centrum till den Yttre Borggården på Kungliga slottet, där vaktavlösningen sker. Tillsammans med dragonerna rider även Livgardets dragonmusikkår som står för det musikaliska inslaget. Dragonerna har funnits sedan 1600-talet och som beriden högvakt sedan år 1906. Du kan se dem under perioden mitten av april fram till mitten av augusti.

Dragonerna har fått sitt namn efter de karbiner som franska dragoner använde på 1600-talet. Karbinernas kolvar var snidade som drakhuvuden och elden som kom ut genom gevärsmynningen när det sköt blev då drakens elsprutande, drake = dragon. Dragonerna red till slagfältet med stred som infanteri. I dagens armé motsvarars dragonerna av det mekaniserade infanteriet.

Bild på genadjärer
Kungliga grenadjärerna

Grenadjärerna vid Livgardet används i samband med statsbesök eller andra högtidliga tillfällen och känns lätt igen på sina höga grenadjärsmössor av björnskinn som först anskaffades av kung Karl XIV Johan på 1800t-talet.

Grenadjärerna var ursprungligen en infanterisoldat vars uppgift var att kasta handgranater, därav namnet Grenad = Granat. Senare gavs namnet till infanteriförband av hög kvalitet och det var faktiskt den svenska generalen Lars Kagg som först satt upp en grenadjärsförband år 1634. I dagens armé motsvaras gernadjärerna av pansarskyttetsoldater.

Bild på drabanter
Kungliga drabanterna

Drabanterna har alltid på sig antingen Kung Karl XI:s drabantuniform eller Kung Karl XII:s drabantuniform. När Drabanterna marscherar så använder de höga uppdragningar av knäna enligt vad som gällde på 1600 och 1700-talet för Drabanterna. Detta är de ensamma om i dagens svenska armé. Drabanterna kan du se under perioden mitten av april fram till mitten av augusti. Namnet Drabant kommer troligen från det det gamla nordiska ordet "dreing strensus" som betydde att vara tapper yngling.

Drabanterna har sitt ursprung på 1500-talet under kung Gustav Vasa. Deras uppgift var att utgöra den kungliga livvakten. Senare på 1600-talet blev de ett kavalleriförband men detta upplöstes år 1821. År 1844 återupprättas de som en ceremoniell högvakt av kung Oskar I i samband med hans kröning och har sedan dess varit Sveriges främsta paradstyrka. En speciell egenhet med Drabanterna är att vid ett statsbesök anländer till Sverige så har de kung Karl XI:s drabantuniform på sig medan när statsbesöket lämnar Sverige har de kung Karl XII:s drabantuniform på sig.

 Test