Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm

Sveriges nationaldag i Gamla Stan i Stockholm

År 1983 beslutade riksdagen att svenska flaggans dag den 6:e juni som firats sedan år 1916 skulle bli Sveriges Nationaldag. Fr.o.m. år 2005 gäller att dagen också är en helgdag. I Gamla stan arrangeras en rad återkommande aktiviteter denna dag.

Bild på Sveriges nationaldag
Firande av Sveriges nationaldag på Stortorget i Gamla stan.

Info om firandet av Sveriges nationaldag i Gamla Stan

I Gamla Stan sker en rad aktiviteter och firanden på Sveriges nationaldag, några av dem är:

  • Öppet slott på Kungliga slottet
  • Storkyrkan har en rad arrangemang
  • Early Music Festival
  • Barnens nationaldag i Gamla stan med Mäster Olofsgården
  • Mäster Olofsgården har en rad arrangemang

Öppet slott

Öppet slott är ett populärt och mycket välbesökt arrangemang av Kungl. Hovstaterna, Statens fastighetsverk, Livrustkammaren och Garnisonsavdelningen i samverkan. Förutom att alla de publika delarna av slottet är öppet för besök så sker dessutom en rad andra aktiviteter. Det hela börjar normalt med att någon ur kungafamiljen öppnar slottet ca kl. 11:00.

Under några år har det hållit föresläsningar i Rikssalen, Livrustkammaren har ordnat riddardubbningar för barnen, I Bernadottebiblioteket har det varit utställningar av drottningens klänningar samt föredrag om kungligheter, Slottskyrkan har haft specialvisningar och musikframträdanden, Skattkammaren har specialvisningar av skatterna där mm.

Storkyrkan

Storkyrkan arrangerar en rad populära aktiviteter under nationaldagen. Normalt startar det vid ca kl. 11:00 när också slottet öppnas. Vanligtvis inleds det med ett tal av någon prominent person, t.ex. Riksmarskalken Ingemar Eliasson år 2011.

Andra programpunkter är rundvisning i kyrkan, tillgång till att gå upp i tornet (fantastisk utsikt), föredrag om t.ex. Albertus Pictor, vernissage, orgelkonsert samt dramatiserad visning av kyrkan för dem som vågar

Barnens nationaldag

Mäster Olofsgården arrangerar Barnens nationaldag i Börsparken, Storkyrkans gård och på Mäster Olofsgården. Här sker en rad spännande saker för de yngre som t.ex. dubbning till riddare, prova på att klä sig som på medeltiden, musik framförd av olika musikskolor, Street dance, renässansdans, besök av skådespelare, clowner mm.

Mäster Olofsgården

Mäster Olofsgården, Stadmissionen m.fl. arrangerar en rad aktiviteter i Gamla stan under nationaldagen. Programmet brukar börja vid lunchtid på Stortorget. Här kommer tal att hållas, föredrag att framföras, körer att sjunga, dansare att framträda, modevisningar att ske o.s.v.

Tidigare år har t.ex. Kungliga musikhögskolan framfört olika verk, Ugandiska dansgrupper framfört danser, Stadsmissionen har haft öppet i "Bullkyrkan" inkl. musikkonsert där, inne på Mäster Olofsgården har Bellman alster framförts mm. Kort sagt en väldig massa upplevelser på nationaldagen.

 Test