Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm

Stortorgets julmarknad i Gamla Stan i Stockholm

Varje år sedan år 1915 arrangeras Stortorgets julmarknad poå Stortorget i hjärtat av Gamla stan av Stockholms-Gillet, den öppnar normalt ca 5 veckor före julafton och avslutas den 23:e december. Vi rekommenderar dock att du alltid kollar exakta tider på julmarknadens egen hemsida här. Där finns 37 bodar med totalt 41 försäljningsställen som ställs ut och där man kan köpa kvalitativa svenska hantverksprodukter och matprodukter.

Bild på Stortorgets julmarknad
Stortorgets julmarknad. Foto av okänd

Bild på hemsida

LAT = 59.325035, LONG = 18.070836

Info om Stortorgets julmarknad

För information om Stortorgets julmarknad rekommenderar vi att besöka deras egen webbplats via hemsideknappen ovan.

Stortorgets julmarknad i Gamla stan är Stockholms äldsta julmarknad och har, utan avbrott, funnits i snart 100 år på Stortorget i Gamla stan under sista månaden före jul. Överskottet från uthyrningen av bodarna mm används av Stockholms-Gillet för att ge bl.a. stipendier och olika typer av bidrag. T.ex. har minnestavlan av Carl Larsson på Prästgatan, vinterbelysning på Köpmangatan samt bysten av August Blanch på Karlavägen finansierats av dessa pengar.


YouTube film om Stortorgets julmarknad år 2012 från www.stockholmsgamlastan.se kanalen. © StockholmGamlaStan.


YouTube film av Belinda Hansson som som sjunger till egna bilder från Stortorgets julmarknad år 2016. © Belinda Hansson 2016.

Julmarknadens historia

De första julmarknaderna hölls i dagens Tyskland och Österrike, bl.a. har julmarknaden i Bautzen (Tyskland) anor tillbaka till år 1384. Då var det marknader som skulle ge invånarna möjlighet att handla varor inför vintern, med tiden utvecklades dessa marknader till dagens mer gemytliga traditionella julmarknader.

Stortorgets julmarknad har anor tillbaka till 1500-talet då Stortorget var en marknadsplats och marknaden fanns året runt, även om den inför julen fick en mera julbetonad form.

I början av 1700-talet flyttades den "vanliga" marknaden till slottets inre borggård i.o.m. färdigställande av det nya Börshuset, några år senare flyttades den igen och då till Skeppsbron. År 1837 återkom den till Stortorget och då var intresset för julmarknaden större än någonsin. Under slutet av 1800-talet minskade dock intresset bl.a. p.g.a. allt "krims-krams" som såldes och år 1907 blev sista året för julmarknaden.

Stockholms-Gillet som grundades år 1914 ville återuppta traditionen med julmarknad på Stortorget och år 1915 arrangerades återigen julmarknaden. Denna gång med krav på kvalitetsprodukter, som gäller än idag, och det blev en stor succé.

 Test