Öppna stäng menyn

Evenemang i Gamla Stan i Stockholm

Välkommen till "Evenemang" i Gamla Stan i Stockholm.

Under året genomförs en rad olika evenemang i Gamla Stan. Många av evenemangen genomförs bara under visst ett år men ett antal evenemang återkommer varje år, det är dessa återkommande evenemang vi informerar om på denna del av webbplatsen.

Alla årligen återkommande evenemang i Gamla Stan går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Se & göra/Evenemang". För att få reda på andra evenemang (för hela Stockholm) så rekommenderar vi Stockholms evenemangsguide här.


Ett urval av populära evenemang i Gamla Stan

  • Absolut populärast är att se vaktavlösningen på den Yttre borggården vid det Kungliga slottet. Den sker normalt kl. 12:15 på vardagar och 13:15 på helger och helgdagar. Vi rekommenderar högvaktens egen sida hemsida här för senaste uppdateringar.
  • En stor händelse i Gamla Stan är Sveriges nationaldag den 6:e juni. På nationaldagen sker en rad evenemang, bl.a. är det "Öppet slott" vilket innebär att det är fri entré till alla officiella delar av det Kungliga slottet. T.ex. visas den Inre borggården och ibland visas även det Östra valvet som annars alltid är stängt för besökare.
  • Varje år i början av juni arrangeras Early Music Festival med Hennes Majestät Drottningen som beskyddare. Det är en stor musikfestival med besökare från hela världen. Här spelas bl.a. genuin medeltidsmusik med mycket mera.
  • Under slutet av november och fram till dagens före julafton arrangeras Stortorgets julmarknad i Gamla Stan. Sveriges äldsta och mest traditionsbundna julmarknad med massor att titta på och köpa. Ett måste för många som bor i Stockholm men även för besökare till staden
  • I månadsskiftet maj-juni arrangeras Stockholm marathon med över 20 000 löpare och i början av september arrangeras Stockholm halvmarathon med över 20 000 löpare, båda loppen har ungefär lika många löpare, båda loppen går genom Gamla Stan och båda loppen är stora folkfester i Stockholm. Det är deltagare från över 80 nationer och ungefär 40 % av löparna är kvinnor. Utefter banan finns många bra ställen att titta på loppet och ett av de bästa är längs trappan utefter den östra sidan av det Kungliga slottet.


Test