Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Numismatiska biblioteket i Gamla Stan i Stockholm

Numismatism är vetenskapen om mynt, myntsubstitut (sedlar, polletter m.m.) och medaljer. För dig som är intresserad så finns det Numismatiska biblioteket på Slottsbacken nr 6, där Myntkabinettet ligger. Här finns bl.a. drottning Lovisa Ulrikas numismatiska boksamling.

Bild på Numismatiska biblioteket

Bild på en telefon Bild på hemsida Bild på e-postikon

LAT = 59.325905, LONG = 18.073336

Info om Numismatiska biblioteket, öppettider mm

Numismatiska biblioteket ligger i Myntkabinettets lokaler på Slottsbacken 6, se kartan nedan. Öppettiderna är torsdagar 13:00-16:00.

Tänk på att de flesta av bibliotekts böcker ligger i magasin och måste beställas fram, ring gärna före du kommer för de hämtar bara upp beställda böcker 3 ggr per dag. Det går bra att låna hem vissa böcker.

Numismatiska biblioteket är en filial till Vitterhetsakademiens bibliotek och består av cirka 600 hyllmeter böcker och tidskrifter. Bibliotekets samlingar innehåller litteratur som handlar om mynt och medaljer från hela världen, med tyngdpunkten lagd på Europa. Det mesta som skrivits inom svensk numismatik går att hitta i biblioteket, men numismatisk litteratur från de andra nordiska länderna är också väl representerad.

Förutom numismatisk litteratur finns även litteratur om svenska banker och svensk ekonomisk historia. De äldsta böckerna är från 1500-talet och bland rariteterna finns också en specialsamling, Lovisa Ulrikas numismatiska boksamling

 Test