Öppna stäng menyn

Bibliotek i Gamla Stan i Stockholm

Välkommen till "Bibliotek" i Gamla Stan i Stockholm.

I Gamla Stan finns det 8 bibliotek varav 6 är öppna för allmänheten utan tidsbokning. Bernadottebiblioteket går endast att komma in via gruppbesök eller när det är föredrag, temakvällar eller konserter i lokalerna samt Livrustkammarens bibliotek som måste bokas i förväg via deras hemsida. Alla biblioteken i Gamla Stan är specialbibliotek med fokus på ett begränsat område och därmed ett eldorado för de som har just det intresset.

Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Se & göra/Besöka bibliotek".


Några av de populäraste biblioteken i Gamla Stan

  • Riksdagsbiblioteket är ett stort bibliotek vars uppgift är att förse Sveriges riksdag med beslutsunderlag inom områdena juridik, statsvetenskap och riksdagsdokument. Riksdagsbiblioteket har 100 000 tals böcker, samtliga riksdagsdokument, alla statliga utredningar, dokument från Europeiska unionen, Förenta nationerna samt många andra internationella organisationer.
  • Numismatiska biblioteket ligger i museet Myntkabinettet och innehåller böcker och andra tidsskrifter om mynt och medaljer från hela världen, fokus är på Europa. Dessutom har biblioteket litteratur om svenska banker och svensk ekonomisk historia. Biblioteket äldsta böcker är från 1500-talet.
  • Postmuseum biblioteket ligger i postmuseets lokaler och har idag mer än 60 000 böcker och tidskrifterfrån hela världen inom ämnet filatelistisk och posthistoria, fokus ligger på Sverige. Är du intresserad av frimärken är detta ett bibliotek där du kan tillbringa flera dagar. Det är möjligt att låna hem böcker mm om man fyllt 18 år.


Test