Öppna stäng menyn

Se & Göra i Gamla Stan i Stockholm

Välkommen till "Se & Göra" i Gamla Stan Stockholm.

Det finns mycket att göra i Gamla Stan, speciellt under sommarhalvåret men även julen bjuder på mycket händelser. Vaktavlösningen vid det Kungliga slottet sker varje dag året runt, de flesta museerna och biblioteken är öppna året runt. Samma gäller för riksdagen och många av de ca 350 butikerna så det är alltid en bra ide att besöka Gamla Stan i Stockholm.

Mycket av det som går att se och göra i Gamla Stan går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Se & göra". Titta gärna också under rubrikerna Utforska samt Äta & dricka där det finns massor med info om andra typer av evenemang än de som räknas upp här.


Lite information om vad man kan se och göra i Gamla Stan

Nedan informerar vi om sådant som är lite extra värt att se och göra i Gamla Stan i Stockholm.

  • Absolut populärast är att se vaktavlösningen på den Yttre borggården vid det Kungliga slottet. Den sker normalt kl. 12:15 på vardagar och 13:15 på helger och helgdagar. Vi rekommenderar högvaktens egen sida hemsida här för senaste uppdateringar.
  • En stor händelse i Gamla Stan är Sveriges nationaldag den 6:e juni. På nationaldagen sker en rad evenemang, bl.a. är det "Öppet slott" vilket innebär att det är fri entré till alla officiella delar av det Kungliga slottet. T.ex. visas den Inre borggården och ibland visas även det Östra valvet som annars alltid är stängt för besökare.
  • Att besöka något eller flera av de 10 museerna i Gamla Stan är alltid populärt. Här finns några av Sveriges mest attraktiva museum som t.ex. det Kungliga slottets representationsvåningar, Livrustkammaren, Skattkammaren , Nobelmuseet , Medeltidsmuseet och Myntkabinettet .
  • Att besöka Sveriges riksdag står mycket högt på listan för många. Det vanligaste är ett besök på åhörarläktaren i plenisalen där man kan se och höra riksdagsledamöterna debattera. Mindre känt men väldigt attraktivt är konstvisningarna och de guidade turerna i riksdagen..
  • Varje år i början av juni arrangeras Early Music Festival med Hennes Majestät Drottningen som beskyddare. Det är en stor musikfestival med besökare från hela världen. Här spelas bl.a. genuin medeltidsmusik med mycket mera.
  • Under slutet av november och fram till dagens före julafton arrangeras Stortorgets julmarknad i Gamla Stan. Sveriges äldsta och mest traditionsbundna julmarknad med massor att titta på och köpa. Ett måste för många som bor i Stockholm men även för besökare till staden.
  • Låna en cykel på en av den två cykelstationerna i Gamla Stan under prioden 1a april - 31a oktober. Cykla sedan vart du vill och lämna tillbaka den på någon av de totalt ca 150 cykelstationerna i Stockholm. Läs mer här för priser, hur du lånar mm.
  • Shopping. Gamla Stan har över 350 butiker och där merparten är unika butiker och inte de "vanliga" butikskedjorna som finns i de flesta gallerior och shoppingcenter. Det finns t.ex. många butiker som säljer äkta hantverk, gallerier med mycket mera.


Test