Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Vattendragen runt Gamla Stan Stockholm

Gamla stan i Stockholm är omgiven av vatten och så har det alltid varit, fast ursprungligen var det mycket mer vatten än idag. Sedan medeltiden har människorna i staden fyllt ut vattnet för att få mer mark och landhöjningen med ca 50 cm/100 år har också påverkat en del.

Via menyn, som finns längst upp till vänster på denna sida, kan du välja vilket vattendrag du vill veta mer om. Du kan också välja ett vattendrag via knappen "Välj vattendrag här" ovanför rubriken på denna sida. Väljer du inget visas denna text som standard.

Bild på ett vattendrag
Flygfoto av Gamla Stan. Okänd fotograf


Info om vattendragen runt Gamla Stan

Öarna i Gamla Stan ligger precis mellan Östersjöns vattendrag i öster och Mälarens vattendrag i väster, det är en av de viktigaste orsakerna till att Stockholm kom att grundas på just den här platsen. Det gör också att det krävs en sluss sedan mitten av 1600-talet för att färdas mellan de östra och västra delarna av Gamla Stan och resten av Stockholm. Före dess drogs båtarna genom en ränna vid nuvarande slussen och före det på slutet av vikingatiden och tidigare var det ingen höjdskillnad utan Mälaren var en havsvik.

De viktigaste vattendragen kring Gamla Stan är Strömmen (nedanför Slottet), Norrström (runt Riksdagen) och Riddarholmsfjärden (Mälarens stora fjärd i centrala Stockholm). Läs mer om dessa och andra på denna delen av webbplatsen.Test