Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Trappor i Gamla Stan Stockholm

Gamla Stan har många trappor, denna delen av webbplatsen handlar om dem som är en gata fast med trappor, den mest kända är troligen Räntmästartrappan. Varje trappa har sin egen historia och bakgrund och förr i tiden fanns det flera s.k. trappgränder, idag finns det bara en kvar och den tas upp under gator.

Via menyn, som finns längst upp till vänster på denna sida, kan du välja vilken trappa du vill veta mer om. Du kan också välja en trappa via knappen "Välj trappa här" ovanför rubriken på denna sida. Väljer du inget visas denna text som standard.

Bild på en trappa
Logårdstrappan nedanför det Kungliga slottet


Info om trapporna i Gamla Stan

Med trappor avses trappor som fungerar som gator men till viss del består av trappor eller ceremoniella trappor med speciell betydelse. Förr i tiden var det relativt vanligt med trappgränder, speciellt mellan de två långgatorna (Västerlånggatan och Österlånggatan) och upp till murgatorna (Prästgatan, Baggensgatan och Bollhusgränd). Den brantaste trappgränden av dem alla var en som kallades för Ledstången.

Idag finns bara en enda trappgränd bevarad, Mårten Trotzigs gränd, och den tas upp under rubriken "Gator" för det är så den är klassad. Den är faktiskt Sveriges smalaste gata. Det finns ytterligare en trappgränd som går att se, Percys trappa, men den är förbyggd i den nedre delen så det är bara från Västerlånggatan 66 som den går att se. Den räknas som en igenstängd gränd och redovisas här under "Historiska" trappor.

Läs om alla trapporna i Gamla Stan via menyn (menyknappen sitter längst upp till vänster på sidan) eller via väljaren över texterna på sidan.

 Test