Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Tyska Brunnsplan i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Tyska Brunnsplan


Fakta och historia om Tyska Brunnsplan


NÀmndes först Är: 1649
Storlek: 300 kvm
Lat: 59.323853  Long: 18.072746

Tyska Brunnsplan har fÄtt sitt namn efter brunnen pÄ torget som heter "Tyska Brunn". DÄ detta var de tyska delarna av staden frÄn medeltiden och fram till 1600-1700 talen sÄ var det naturligt att kalla brunnen för "Tyska Brunn" för att pÄ sÄ sÀtt skilja den Ät frÄn andra brunnar i staden.

År 1649 nĂ€mns "Tyske brunnen" för första gĂ„ngen i skrifterna i samband med en reparation. Troligen Ă€r det just brunne pĂ„ Tyska Brunnsplan som avses men dĂ„ det fanns flera brunnar i omrĂ„det pĂ„ den tiden Ă€r det inte helt sĂ€kert.

År 1728 nĂ€mns "Tyska Brunn" dĂ€r de tvĂ„ gatorna Svartmangatan och SjĂ€lagĂ„rdsgatan löper samman sĂ„ dĂ„ Ă€r det helt sĂ€kert just denna brunnen pĂ„ denna platsen. PĂ„ denna tiden fanns dock inte torget utan brunnen lĂ„g i en lite fri triangel, mycket mindre Ă€n dagens torg.

År 1783 river man en byggnad pĂ„ platsen för att skapa en vĂ€ndplats för bl.a. brandkĂ„ren, men Ă€ven andra transporter som har svĂ„rt att annars kunna vĂ€nda pĂ„ de trĂ„nga grĂ€nderna, detta bekostas av Brandkontoret som ersĂ€tter Ă€garen till det rivna huset samt stenlĂ€gger det nya torget. Nu skapas det vi idag kallar för "Tyska Brunnsplan" och Ă„r 1785 river man ocksĂ„ den gamla brunnen och bygger dagens brunn som Ă€r ritad av arkitekten Erik Palmstedt, Ă€ven den bekostad av Brandkontoret. Han ritar ocksĂ„ hela torget före sin död Ă„r 1803.

År 1820 nĂ€mns "Tyska Brunn" med anspegling pĂ„ torget och inte brunnen för första gĂ„ngen. År 1863 nĂ€mns "Tyska Brunnsplan" som namn för första gĂ„ngen.Test