Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Mälartorget i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Mälartorget


Fakta och historia om Mälartorget


NÀmndes först Är: 1866
Storlek: 3600 kvm
Lat: 59.323212  Long: 18.068208

Mälartorget har fått sitt namn efter Mälarbåtarna som trafikerade Mälaren lade till vid kajen utanför torget.

Mälartorget kom till först på 1800-talets mitt då man genom att fylla ut stranden skapade plats för detta torg och framförallt Mälarhamnen. Hit flyttade mälarbåtarna från Kornhamn p.g.a. sammanbindningsbanans tillkomst. I folkmun kallades torget under 1800-talet också för "Bonntorget" p.g.a. alla bönder från mälarstäderna som sålde sina varor där.

År 1866 nämns torget för första gången som just "Mälartorget" i den adresskalender som gavs ut det året. År 1869 är torget nämnt som en s.k. "allmänn försäljningsplats för landtmannavaror" som kom in med ångbåtarna.

Före torget fanns på denna plats under 1800-talet (mycket mindre yta än idag) en latrin och avskrädesplats. Då kallades området för "Flugmötet" efter alla flugor som fanns där. Det nämndes även 1844 i en vägvisare och år 1921 föreslog några personer att detta skulle bli det officiella namnet på torget, så blev det dock inte.

I slutet av 1800-talet byggs här två av Sveriges första sluhallar, Köttorgshallen och Munkbrohallen. Båda försvinner dock i samband med att tunnelbanan år 1950 kommer till Gamla stan och platsen behövs för den östra uppgången.Test