Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm

Bild pÄ Kornhamnstorg


Fakta och historia om Kornhamnstorg


NÀmndes först Är: 1644
Storlek: 12600 kvm
Lat: 59.322813  Long: 18.070954

Kornhamnstorg har fått sitt namn efter att det var här som båtarna från områdena inne i Mälaren lossade sina laster med säd (korn användes förr i tiden som namn på säg generellt).

Kornhamnstorg och Kornhamn är historiskt svårt att skilja åt då torghandeln till viss del skedd i hamnområdet redan på medeltiden. År 1376 vet man att torghandel med saluplatser fanns på platsen.

Vi drar dock gränsen när det blev ett officiellt torg på 1620-talet efter gaturegleringarna som var en följd av den stora branden på västra Stadsholmen år 1625.

År 1644 nämns torget för första gången i skrifterna som "Åkaretorget". Detta namn kom troligen från att åkare ställde upp sina vagnar på torget i väntan på uppdrag på samma sätt som torgdragaran använde "Torgdragargränd" i anslutning till torget. År 1651 kallas torget för första gången för "Kornhampns torget". Från 1600-talet och framåt används namnet "Kornhamn" ibland för torget, ibland för kajen och ibland för både och.

I början av 1700-talet fanns i torgets södra del det s.k. "Cabinettet", detta var en offentlig toalett som gjorde att lukten vid denna delen av torget inte alltid var den mest angenäma. År 1954 flyttades också det flytande fisktorget till kajen utanför torget och stannade i 12 år till år 1966 då den flyttades och lades ner. Även idag finns det torgförsäljning på torget om än i väldigt begränsad skala. Test