Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Kornhamnstorg


Fakta och historia om Kornhamnstorg


Nämndes först år: 1644
Storlek: 12600 kvm
Lat: 59.322813  Long: 18.070954

Kornhamnstorg är ett av Gamla Stan riktiga salutorg, här bedrevs det torghandel förr i tiden. Lite finns kvar idag men här ligger också Gamla Stan enda taxistation, den stora statyn Bågspännaren och en hel del intressant att titta på. Söder om torget på andra sidan vägen ligger Kornhamn, där är det många som sätter sig på sommaren för att njuta av en glass eller annat och tittar ut över vattnet. Häng med så berättar vi om torgets historia och en hel del annat.

Torgets namn

Torget har fått sitt namn efter säden, grönsakerna, kryddväxterna, mejeriprodukterna mm som man sålde på torget förr i tiden. Ordet korn var något man på den här tiden använde om alla typer av sädesslag och det gav namnet till torget, fast inne förrän man slutade kalla det nuvarande Järntorget för just Korntorget i början av 1500-talet. Så man skulle kunna säga att namnet flyttade från Järntorget till detta torg vid den tiden. Torget kallas för Kornhamnstorg "Kornhampns torghit" första gången i böckerna år 1651, men vad hette det då fram till dess?

Det nämns under namnet "Korntorg" den 22:a juli år 1478 enligt F.U. Wrangel. Mellan 1478 och 1644 finns inga uppgifter kända för oss men sannolikt hette det Korntorget. År 1644 kallas det för "Åkaretorget", namnet hade säkert börjat användas redan tidigare på 1600-talet. Orsaken till att det kallades Åkaretorget var att stadens åkare ställde upp sina vagnar där på kvällar och nätter, de skulle senare flytta uppställningen till torgdragargränd (går mellan Kornhamnstorg och Västerlånggatan) som fick sitt namn efter att samma åkare nu ställde sina vagnar där istället.

År 1651 får torget officiellt namnet "Kornhamnstorg" och det har haft det namnet sedan dess.

Torgets historia

Vi vet att det redan år 1376 fanns torghandel på platsen, fast då fanns det inget riktigt torg utan det var snarare bara en öppen plats vid vattnet. Det var inte heller så att man sålde allt från marknadsstånd utan mycket såldes säkert direkt från båtarna som låg längs strandkanten, det var ett vanligt försäljningssätt ända in på 1700-talet.

Kornhamnstorg 1547

På kartan ovan från 1547 (den äldsta kartan som finns av Stockholm) har vi markerat området där torghandeln skedde inkl. stranden där båtarna lade till och som vi därmed skulle kunna kalla för torget/hamnen. År 1586 nämns en plats kallad för "Jernbroen" och det kan vara torget med hamnen för det var här som järnet från områdena kring Mälaren kom in till Gamla Stan på den här tiden, bro det var också något man kallade en brygga/kaj för.

Torget skapas på 1620-talet efter den stora branden på västra Stadsholmen år 1625. Det är då man ändrar hela gatunätet, drar fram Stora- resp. Lilla Nygatan (kallades då för Stora- resp. Lilla Konungsgatan) som var stadens stora paradgator före Drottninggatan och Kungsgatan. Stora Nygatan planerades att börja och sluta vid ett stort torg, Riddarholmstorget och Kornhamnstorg, det blev mer imponerande på det sättet och enklare när man skulle anordna parader mm. Ett sådan tillfälle var år 1660 när kung Karl X Gustavs begravningståg passerar bl.a. Stora Nygatan på väg till Riddarholmskyrkan.

Efter den stora branden år 1625 var det inte bara Kornhamnstorg som skapades utan merparten av alla de andra torget och kajerna längs den västra sidan av Stadsholmen och Riddarholmen. I stor sätt hela detta stora område blir en lång marknadsplats. Det börjar i söder med Kornhamnstorg där torghandeln är främst sädesslag, grönsaker mm. Det fortsätter med Mälartorget där man säljer mer fisk och kött för att längs Riddarholmskanalen vid Munkbron (Munkbrotorget) sälja prylar av alla möjliga slag.

Kornhamnstorg 1716

Kartan ovan från år 1716 där vi markerat torget med rött visar ett mycket mindre torg än det från år 1547, det har nu fått dagens storlek. Torget går dock fortfarande hela vägen ner till stranden och går därför inte att skilja från det som kallas Kornhamn. Det skulle dröja ända in på 1930-talet när Munkbroleden byggdes och delade på Kornhamns torg och Kornhamn före de båda skulle ses som två olika platser.

I början av 1700-talet fanns i torgets södra del det s.k. "Cabinettet", detta var en offentlig toalett som gjorde att lukten vid denna delen av torget inte alltid var den mest angenäma.

Kornhamnstorg 1850

Fram till år 1850 var torget ett grus/sand/jord torg men då blir det stensatt. Orsaken var den nya Nils Ericson-slussen. På bilden ovan är det strax före torget blir stensatt men här syns tydligt det stora torget som går hela vägen ner till kajen där de mindre mälarskutorna ligger. Det är också på 1850-talet, år 1852 för att vara exakt, som försäljningen av köttprodukter under bar himmel förbjöds vid Kornhamnstorg, hygienen var inte den bästa och man flyttade den till det då nya Mälartorget och en avgränsad plats där - den kom att kallas för Köttorget.

På 1900-talets första del var torghandel fortfarande betydande men skulle minska efterhand. Det var dock inte alltid lugnt på torget, det här var den platsen i Gamla Stan där det slogs, brottades och hände en hel del andra mindre trevliga utomhusaktiviteter som försäljning av stöldgods t.ex. Det berättas om att när man gick i en av gränderna vid torget kunde man bli rånad på något värdefullt och gick man därefter ner till torget kunde man köpa tillbaka det stulna i något av stånden på torget.

Det var också på Kornhamnstorg som man arrangerade lite osportsliga slagsmål där man slog vad om pengar på vinnaren. Det var något som lockade till sig stora tittarskaror men även polisen, när den senare kom försvann de som slogs som i ett trollslag men dök lika fort upp igen när poliserna lämnat torget. År 1954 flyttades också det flytande fisktorget till kajen utanför torget och stannade i 12 år till år 1966 då den flyttades och lades ner.

Statyn

BågspännarenBågspännaren. © wwww.stockholmgamlastan.se

På torget står en staty som heter Bågspännaren, gjord av konstnären Christian Eriksson år 1916, på en väldigt hög sockel. På sockeln finns det reliefer på varje sida som beskriver händelser ur Engelbrekt Engelbrekssons liv, det är honom som statyn föreställer. Statyn står där till minne av frihetskämpen Engelbreksson och hans kamp på gator och gränder i området år 1436 mot det danska riksrådet Erik Nilsson Gyllenstiernas soldater. Det blev till slut Engelbreksson som segrade och danskarna och den danska unionskungen fördrevs.

Portalerna

Portal

Vid Kornhamnstorg finns flera vackra portaler, främst de vid Kornhamnstorg nr 49, Kornhamnstorg 51, Kornhamnstorg 53 och Kornhamnstorg 59. Vi har beskrivit dem separat inkl. en del historia och om de husen som portalerna sitter i. På bilden ovan syns portalen i Kornhamnstorg 51.

För dig som inte vet så mycket om portaler och tycker de är ganska ointressanta så rekommenderar vi, om du är intresserad av historia eller/och om gamla hus, att tänka om. Portaler det var dåtidens sätt att smycka ut sina hus och berätta för omvärlden vem som bodde där. Att få information om en portal är ofta samma sak som att få information om huset och ägarens historia.

Här får du några smakprov om just dessa portalerna. Det var i ett av de här husen som den stora filosofen René Descartes bodde när han dog år 1650. Det var i ett av de här husen som Gustav II Adolfs bror, Gustaf Gustafsson bodde efter att han fått huset av sin brorsdotter (drottning Kristina), det var i ett av de här husen Gamla Stan enda biograf låg, det var också i ett av de här husen som Stockholms första varuhus inrättades samt att de är i ett av de här husen Gamla Stans enda galleria ligger.

Kanarpen

Kanarpen

Kanarpen är en Gamla Stans hemligheter, jo den syns ju för blotta ögat men den har en intressant historia och framförallt ägaren och huset den sitter i. Men varför kallas den kanarp, det är ju ett burspråk? Nej, det ovanför kanarpen är ett burspråk, atlanter (de mänskliga figurerna) som håller upp burspråket tillsammans med burspråket kallas för en kanarp. Vi har skrivit en artikel om kanarpen där vi beskriver den mer ingående, ägaren, hur den kom att hamn där den är idag mm, du kan läsa den här.Test