Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Järntorget i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Järntorget


Fakta och historia om Järntorget


NÀmndes först Är: 1420
Storlek: 800 kvm
Lat: 59.322687  Long: 18.073068

JÀrntorget har fÄtt sitt namn efter att torget blev en upplagsplats för det jÀrn som skulle exporteras. JÀrnet kom frÄn hamnar inne i MÀlaren och vÀgdes och lagrades pÄ JÀrntorget.

Det första kÀnda namnet pÄ torget Àr Är 1420 "Korntorget". Detta namnet kommer frÄn att vid denna tiden, före jÀrnexporten, sÄ var torget den handelsplats dÀr sÀden (kornet) frÄn det omliggande omrÄdet kom in. Detta namn anvÀnds till Är 1486 dÄ namnet "Jerntorgith" nÀmns för första gÄngen.

Vi kan dock gĂ„ Ă€nnu lĂ€ngre tillbaka i historien för att se hur torget skapades. PĂ„ 1300-talet nĂ€r staden omgavs av en stadsmur sĂ„ fanns det i söder en landtunga mer relativt platt mark. Öster om den angjorde fartyg frĂ„n Östersjön och vĂ€ster om den angjorde fartyg frĂ„n MĂ€laren. I mitten blev dĂ„ en naturlig plats för handel mellan köpare och sĂ€ljare, pĂ„ detta vis vĂ€xte torget fram.

Under medeltiden fram till 1500-talet var ocksÄ torget betydligt större Àn idag dÄ husen i syd och sydöst inte existerade eller var betydligt mindre.

PĂ„ torget stod ocksĂ„ stadens officiella vĂ„g. Detta var betydelsfullt för det var endast hĂ€r vĂ„gen hade tillstĂ„nd att vara enligt kunlig förordning och varor som inte vĂ€gdes fick inte exporteras. Detta skapade m.a.o. ett sorts monopol för torget som handelsplats. År 1662 flyttades vĂ„gen frĂ„n torget till Södra Stadsgraven pĂ„ Södermalm och torgets karraktĂ€r Ă€ndrades till att bli mer en marknadstorg för grönsaker m.m. Detta varade fram till 1900-talets början, dĂ„ affĂ€rerena tog över och torget blev mer av ett öppet torg av dagens typ.Test