Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Järntorget i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Järntorget


Fakta och historia om Järntorget


NÀmndes först Är: 1420
Storlek: 800 kvm
Lat: 59.322687  Long: 18.073068

Järntorget har fått sitt namn efter att torget blev en upplagsplats för det järn som skulle exporteras. Järnet kom från hamnar inne i Mälaren och vägdes och lagrades på Järntorget.

Det första kända namnet på torget är år 1420 "Korntorget". Detta namnet kommer från att vid denna tiden, före järnexporten, så var torget den handelsplats där säden (kornet) från det omliggande området kom in. Detta namn används till år 1486 då namnet "Jerntorgith" nämns för första gången.

Vi kan dock gå ännu längre tillbaka i historien för att se hur torget skapades. På 1300-talet när staden omgavs av en stadsmur så fanns det i söder en landtunga mer relativt platt mark. Öster om den angjorde fartyg från Östersjön och väster om den angjorde fartyg från Mälaren. I mitten blev då en naturlig plats för handel mellan köpare och säljare, på detta vis växte torget fram.

Under medeltiden fram till 1500-talet var också torget betydligt större än idag då husen i syd och sydöst inte existerade eller var betydligt mindre.

På torget stod också stadens officiella våg. Detta var betydelsfullt för det var endast här vågen hade tillstånd att vara enligt kunlig förordning och varor som inte vägdes fick inte exporteras. Detta skapade m.a.o. ett sorts monopol för torget som handelsplats. År 1662 flyttades vågen från torget till Södra Stadsgraven på Södermalm och torgets karraktär ändrades till att bli mer en marknadstorg för grönsaker m.m. Detta varade fram till 1900-talets början, då affärerena tog över och torget blev mer av ett öppet torg av dagens typ.Test