Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Bollhustäppan i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Bollhustäppan


Fakta och historia om Bollhustäppan


NÀmndes först Är: 1960
Storlek: 375 kvm
Lat: 59.3255  Long: 18.072263

Bollhustäppan har fått sitt namn efter de båda bollhusen som låg norr om torget. Det stora bollhuset revs år 1792 medan det lilla bollhuset idag är Finska Kyrkan.

På västra delen av det nuvarande torget under medeltiden fanns här "Fredagsalmosan" och "Söndagsalmosan". Dessa var en en slags fonder, förvaltade av riksrådet och vars avkastning går till allmosor till fattiga, änkor och sjuka. Söndagsallmosan startades år 1419.

På 1880-talet så byggdes det första elektriska kraftverket på torget för att i huvudsak försörja det Kungliga slottet med elektrisk ström.

Bollhustäppan skapades först på 1960-talet genom att de husen som tidigare låg där revs då men helt klart var inte torget förrän år 2002 då parkbänkar mm fanns på plats.

Bollhusen byggdes på 1600-talet (Stora Bollhuset år 1627 och Lilla Bollhuset år 1648) för att användas för bollspel, en typ av tidig tennis. Det Stora Bollhuset blev dock ganska snart använt för teater och kallades Bollhusteatern, en föregångare till Kungliga Dramatiskta Teatern. Det Lilla Bollhuset som byggdes av bollmästaren Göran Sippel övertogs år 1725 av den finska församlingen och har sedan dess varit Finska Kyrkan.Test