Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Strömparterren i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Strömparterren


Fakta och historia om Strömparterren


NÀmndes först Är: 1831
Lat: 59.328324  Long: 18.070546

Strömparterren ligger lÀngst österut pÄ Helgeandsholmen, nedanför Norrbro. Det Àr den första stadsparken i Stockholm och stod klar Är 1806. Den har fÄtt sitt namn efter dels vattendraget "Strömmen" som den innersta delen av Stockholms inlopp kallas och dels det franska ordet "Parterre" vilket betyder att det Àr en ordnad trÀdgÄrdsanlÀggning med gÄngar mellan partier av vÀxtlighet. Den kanske mest vÀlkÀnda "parterre" Àr parken vid slottet Versailes utanför Paris.

Helgeandsholmen 1771

Det hela började Är 1771 nÀr Nicodemus Tessin d.y. idéer om raka broar och gator över Norrström började sÀttas i verket. Fram tills dess hade det sett annorlunda ut Àn idag, se Brolins karta frÄn 1771 ovan. Vi har fÀrglagt vattnet blÄtt och sedan satt ut lite siffror för att göra kartan enklare att tyda. Kartan visar Helgeandsholmen i mitten, Norrmalm ovan och Stadsholmen med bl.a. det Kungliga slottet nedan.

  1. Kungliga slottet
  2. Kungliga stallet (Hovstallet)
  3. Per Brahes hus (Kungliga husgerÄdskammaren)
  4. Norrbro och Norrbrogatan
  5. Slaktarehusbron
  6. Slaktarholmen med slakthuset
  7. Fiskehamnen
  8. VedgÄrdsbron
  9. Slottsbron

Notera speciellt att det gÄr en smal vattenkanal mellan det Kungliga stallet (2) och Per Brahes hus (3). Den kanalen Äterkommer lÀngre ner nÀr vi visar Strömparterrens första tid. Annars sÄ visar kartan tydligt att det pÄ den östra sidan av Helgeandsholmen fanns det bara bryggor och ingen fast mark, den skapades som landutfyllnad i samband med arbetena pÄ den nya Norrbro (se kartan nedan) pÄbörjades Är 1787 efter ritningar av arkitekterna Carl Johan Cronstedt och Carl Fredrik Adelcrantz.

Helgeandsholmen 1848

Kartan ovan visar omrÄdet Är 1848 och förÀndringen sedan 70 Är tidigare Àr mycket stor, Den norra delen av Norrbro Àr riven, Slaktarehusbron Àr riven, Slaktareholmen Àr utfylld, slakthuset Àr rivet, Fiskehamnen Àr borta och utfylld för att Strömparterren skall kunna byggas, VedgÄrdsbron Àr riven, Slottsbron Àr riven, landsidan vid Stadsholmen Àr utfylld, nya Norrbro Àr byggd och gÄr rakt mot centrum av slottet mm. PÄ kartan Àr Àven den nya basaren byggde som gÄr pÄ den vÀstra sidan av Norrbro.

Det hela hade börjar Är 1787 med byggstarten av nya Norrbro, den invigdes Är 1806 i hela sin strÀckning. Det blev den första bron i Stockholm med trottoarer och en gatubelÀggning av sten, den blev snabbt ett populÀrt stÀlle att promenera pÄ - speciellt kvÀllstid. Efter det fortsatte byggnationen med Slottskajen, utökningen av Hovstallet med omrÄdet dÀr per Brahes hus tidigare legat. Allt skrÀp, material mm placerade man pÄ omrÄdet dÀr Strömparterren ligger idag och i slutet av 1820-talet var stockholmarnas tÄlamod med det slut.

Strömparterren

Åren 1831-1832 anlades parken som vi idag kallar Strömparterren pĂ„ omrĂ„det öster om Norrbro, det blev den första stadsparken i Stockholm och ritades av stadsarkitekten Fredrik August Lidströmer (1787-1856). År 1832 byggdes ocksĂ„ det s.k. Schweizeri (en typ av kafĂ© som fick servera alkohol) av konditorn A.C. Behren som han kallade Josefinalund vilket snabbt blev mycket populĂ€rt. PĂ„ bilden ovan frĂ„n Ă„r 1880 visas parken med schweizeriet och paviljongen lĂ€ngst fram Ă€r en musikpaviljong som byggdes Ă„r 1870.

PÄ bilden syns ocksÄ en utslÀpp för vatten i mitten, det Àr vattenkanalen som nu kallades för Strömparterrkanalen som vi nÀmnde redan vid första bilden frÄn Är 1771. Kanalen delad t.o.m. parken i tvÄ delar frÄn början med smÄ broar (en av dem var en kinesisk bro ritad av Samuel Owen) som förband den norra- resp. södra delen.

Strömparterren 1908

I början av 1900-talet genomgick parken en större ombyggnad, nu försvann kanalen helt och hÄllet, Schweizeriet togs bort och Àven musikpaviljongen. Det blev en mer renodlad park vilket syns pÄ bilden ovan frÄn Är 1908. Den blev dock ganska trÄkig sÄ Är 1910 placerades konstverket "Dimman" av Gusten Lindberg i parkens södra del och Är 1926 placerades det stora konstverket "SolsÄngaren" av Carl Milles mitt i parken, ungefÀr dÀr mitten pÄ den stora runda planeringen pÄ bilden ovan Àr.

Strömparterren byggdes om Àven Ären 1938 och 1986 för att fÄ dagens utseende, se bilden nedan. HÀr finns en utomhusservering under sommartid, ingÄngen till Medeltidsmuseet, toaletter och en trevlig utsikt över det centrala Stockholm.Test