Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Storkyrkans gård i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Storkyrkans gård


Fakta och historia om Storkyrkans gård


NÀmndes först Är: 1252
Lat: 59.325566  Long: 18.070557

Storkyrkans gÄrd heter den lilla parken som ligger mellan Storkyrkan och Börshuset, sÄ mycket park Àr det kanske inte utan snarare en liten oas med nÄgra trÀd, planteringar och parkbÀnkar dÀr man kan sÀtta sig ner och njuta av skuggan och kanske Àven lite tystnad. Den blev park först pÄ slutet 1930-talet nÀr omrÄdet stÀlldes iordning för barn att leka pÄ, det var den ursprungliga mÄlsÀttningen med omrÄdet. Men dess historia Àr mycket Àldre Àn sÄ, vi börjar dÀrför frÄn början pÄ medeltiden.

Storkyrkan Àr den Àldsta kyrkan i Gamla Stan, den har anor tillbaka till Är 1306, men det fanns sÀkert kyrkor pÄ den hÀr platsen före dess men dÄ de var byggda i trÀ finns det inget kvar av dem efter alla brÀnder som har hÀrjat Gamla Stan. Som alla andra kyrkor behövde Storkyrkan (kallades ursprungligen för Bykyrkan) en kyrkogÄrd och det bÀsta stÀllet för en kyrkogÄrd var alltid söder om kyrkan, norr om kyrkan begravde man pÄ medeltiden endast mördare, vÄldsmÀn, tjuvar och andra som inte fick prÀstens vÀlsignelse.

Storkyrkans gÄrd 1716

PÄ kartan ovan frÄn Är 1716 har vi gjort nÄgra markeringar. KyrkogÄrden Àr markerad med fÀrgen grön och siffran 1, Storkyrkan Àr markerad med fÀrgen röd och siffran 2 och RÄdhuset (det revs pÄ 1760-talet för att ersÀttas med dagens Börshus som stod klart Är 1776) med blÄ fÀrg och siffran 3. Notera gÀrna att kyrkogÄrden gick runt kyrkan pÄ den vÀstra delen och att det fanns trappor upp till den. För den som undrar sÄ Àr detta orsaken till att grÀnden TrÄngsund (nÀmns första gÄngen Är 1462 som "Trangesunt") har fÄtt sitt namn, nÀr kyrkogÄrden tog upp minst 2/3-delar av den nuvarande grÀndens bredd blev det trÄngt.

Skulpturerna

PÄ 1670-talet placerades 6 stora skulpturer ut pÄ tre stÀllen vid kyrkogÄrden. TvÄ vid entrén frÄn KÀllargrÀnd (Hoppet och Försiktigheten) men de plockades ner i början av 2000-talet p.g.a. slitage. TvÄ vid entrén frÄn TrÄngsund (KÀrleken och Förnuftet) som idag Àr de enda som stÄr kvar. TvÄ vid entrén vid Storkyrkobrinken (okÀnt vad de hette) och de försvann tidigt och utan att vi har kunnat ta reda pÄ vad de hette.

KyrkogÄrden tas bort

År 1767, i samband med bygget av Börshuset, byggdes dagens tvĂ„ smĂ„ hus pĂ„ den södra sidan av gĂ„rden. Det i vĂ€ster Ă€r ett gravkapell och det i öster Ă€r ett vagnshus (gĂ„r du ut pĂ„ KĂ€llargrĂ€nd ser du de stora dörrarna in till vagnshuset). År 1771 börjar man anvĂ€nda det nya gravvalvet som gĂ„r under Storkyrkan, gĂ„rden och Börshuset och dĂ„ slutar man ocksĂ„ begrava mĂ€nniskor pĂ„ kyrkogĂ„rden. År 1808 beslutar kung Gustaf IV Adolf att inga begravningar fick göras i kyrkan eller pĂ„ kyrkogĂ„rden och Ă„r 1816 tog man bort muren runt kyrkogĂ„rden vĂ€ster om Storkyrkan och det Ă€r nu som TrĂ„ngsund fĂ„r dagens bredd.

År 1827 slutar man anvĂ€nda det stora gravvalvet under kyrkan och beslutade flytta det till dagens Norra kyrkogĂ„rd utanför Norrtull. År 1843 var alla benrester frĂ„n valvet och kyrkogĂ„rden flyttade och det vi idag kallar Storkyrkans gĂ„rd stod tom, den kom nu mest att anvĂ€ndas som en förvaringsplats för div. redskap, utrustning mm. För den som Ă€r intresserad kan vi berĂ€tta att i stort sĂ€tt innehĂ„llet i alla gravarna inne i kyrkan togs bort pĂ„ 1850-talet p.g.a. installationen av det nya vĂ€rmesystemet under golvet.

Storkyrkans gÄrd 2000+

Parken skapas

Parken, Storkyrkans gÄrd, skapas som en lekplats för barnen i Gamla Stan pÄ 1930-talet. Det Àr fortfarande en lekplats vilket dylikt framgÄr av sandlÄdorna mm, men det Àr ocksÄ en park att kunna sitta i och njuta av vÀxtligheten och trÀden. För att skapa engagemang sÄ anordnades en förslagstÀvling dÀr allmÀnheten kunde skicka in sina förslag till hur gÄrden/lekparken skulle utformas. Ett sÄdan bidrag frÄn Är 1923 visar vi ovan och ett annat förslag frÄn 1938 visar vi ovan, processen att bli det parken Àr idag började alltsÄ redan i början av 1920-talet men beslutet togs inte förrÀn i slutet av 1930-talet.

Storkyrkans gÄrd förslag 1923Test