Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Cepheusgården i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Cepheusgården


Fakta och historia om Cepheusgården


NÀmndes först Är: 1937
Lat: 59.324783  Long: 18.07193

CepheusgÄrden skapades genom Samfundet S:t Eriks sanering av kvarteret Cepheus pÄ 1930-talet. GÄrden (parken) har fÄtt sitt namn efter kvarteret och det har sin rötter i medeltiden. Sedan den enda öppna ingÄngen stÀngdes i början av 2010-talet finns det inte lÀngre nÄgon ingÄng in till sjÀlva gÄrden/parken, men via Stadsmissionens Café och restaurang kan man under sommarhalvÄret gÄ ut pÄ deras uteservering inne pÄ CepheusgÄrden och se parken.

GÄr vi tillbaka i historien, till 1200-talet, sÄ var sannolikt den hÀr delen högt uppe pÄ Äsen pÄ ön Stadsholmen bland de först bebyggda omrÄdena i det dÄ unga Stockholm. Vid den hÀr tiden var sannolikt kvarteret Cepheus och kvarteret Cassiopea ett och samma, Kindstugatan fanns m.a.o. inte skulle inte finnas förrÀn framÄt 1400-talet dÄ den kallades för Korsgatan - det var den gatan som korsade det stora kvarteret mitt i staden. Nedan ser du en karta frÄn Är 1625 före den stora branden pÄ vÀstra Stadsholmen, det Àr den Àldsta karta som finns bevarad.

Karta Stockholm 1625

Vi har markerat det ursprungliga stora kvarteret Cepheus-Cassiopea pÄ 1200-talet med rött och siffran 1, den stora öppna ytan vid det övre vÀnstra hörnet av kvarteret Àr Stortorget. Vi har för den som Àr intresserad Àven markerat ut slottet Tre Kronor (2), Storkyrkan (3), RÄdhuset (4), Svartbrödraklostrets kyrka (5), Söderbro (6), Helgeandsholmen och Norrbro (7) samt GrÄbrödraklostret - nuvarande Riddarholmskyrkan (8).

Det stora kvarteret Cepheus-Cassiopea bestod sÀkert av bostadshus som lÄg ut mot dagens gator Köpmangatan, SjÀlagÄrdsgatan och Svartmangatan. Det inre av det stora kvarteret hade inga bostadshus, hÀr fanns kÄlgÄrdarna dÀr mÀnniskor odlade sina grönsaker (kÄl, morötter, palsternackor mm) men Àven hade smÄ förrÄdsbyggnader, uthus (latriner), djurbodar (för grisar, getter mm). NÄgon gÄng pÄ 1400-talet delades det stora kvarteret och man drog dagens Kindstugatan tvÀrs igenom, gatan kallades först för Korsgatan eller TvÀrgatan (Tverru gatu) men redan Är 1449 nÀmns den som "KinnhÊstagatan". Det Àr nu kvarteret Cepheus skapas men namnet Cepheus fÄr det först i början pÄ 1700-talet.

Gamla Stan karta 1716

PÄ kartan ovan frÄn Är 1716 har vi markerat kvarteret Cepheus med rött. Kvarteret har vid den hÀr tiden fÄtt dagens utseende och siffrorna i kvarteret kanter Àr tomtnummer som Àgs av olika personer. Fr.o.m. nu började Gamla Stan bli mer och mer trÄngbodd, det rÀckte inte med husen mot gatorna för att alla skulle fÄ plats. KÄlgÄrdar, uthus mm inne i kvarteret började ocksÄ fÄ ge plats Ät bostadshus som byggdes dÀr inne, man nÄdde dessa hus via smala gÄngar frÄn gatan eller via husen som lÄg vid gatan. Utsikten frÄn fönstret i ett av de inre husen kunde vara 1 meter tills vÀggen pÄ nÀsta hus skymde sikten, de inre husen var dÀr de fattiga bodde och ofta i misÀr. För att sÀga som det var, i det inre av kvarteret rÄdde slum.

I början av 1900-talet (Ă„r 1901) bildas Samfundet S:t Erik pĂ„ initiativ av professorn Wilhelm Leche för att "sprida kĂ€nnedom om Stockholms historia , vĂ€cka intresse för bevarande av stadens ur historisk, konstnĂ€rlig eller kulturell synpunkt vĂ€rdefulla minnesmĂ€rken” samt ”verka för tillgodoseende av historia och konstnĂ€rliga krav vid stadens omdaning och opinionsbildning", man inte bara bevara utan Ă€ven omdana staden och kvarteret Cepheus blev deras stora projekt under 1930-talet.

År 1934 köper man fastigheten Cepheus 8 för att provsanera den, man ville visa att det fanns ett alternativ till rivning som mĂ„nga i stadsfullmĂ€ktiga ville göra. År 1936 bildar man AB Stadsholmen och köper merparten av alla fastigheterna i kvarteret och genomför en stor sanering Ă„ren 1936-1937. Det Ă€r nu som ca 15 hus i det inre av kvarteret rivs medan lika mĂ„nga som ligger lĂ€ngs gatorna saneras och renoveras dĂ€rför skulle man kunna sĂ€ga att Ă„r 1937 skapas CepheusgĂ„rden (parken).

Gamla Stan 2000

PÄ kartan ovan frÄn nutid har vi markerat med grönt CepheusgÄrden (parken) som den blev efter den stora saneringen och ombyggnaden av kvarteret Ären 1936-1937. S:t Eriks insatser med att visa pÄ hur en varsam sanering och ombyggnad kunde rÀdda de gamla ovÀrderliga husen och miljöerna i Gamla Stan bidrog ocksÄ senare till att fÄ nÀstan hela Gamla Stan kulturskyddat.

Idag Àr parken nÄgot som de flesta bara kan se under sommarhalvÄret via uteserveringen som Stadsmissionens Café och restaurang har pÄ CepheusgÄrden, eller snarare pÄ en terrass med utsikt över gÄrden. Vi Àr dock tacksamma över att S:t Erik skapade parken och att Stadsmissionen ser till att vi fortfaraden kan njuta av den.Test