Öppna stäng menyn

Platser i Gamla Stan Stockholm

Välkommen till "Platser" i Gamla Stan Stockholm.

Det finns många intressanta platser i Gamla Stan att besöka eller få mer information om. Här har vi samlat information mm om alla broarna, gatorna, parkerna, terrasserna, torgen, trapporna och vattendragen i Gamla Stan. För varje bro, gata, torg mm berättar vi dess historia, varifrån namnet kommer, fakta om storlek och mycket mer. När det gäller gatorna har vi också skapat en speciell sökfunktion med alla historiska gator i Gamla Stan, från ca år 1400 e.Kr. fram till idag.

Platser som är speciellt intressanta att besöka är markerade med ikonen Ikon för en plats av speciellt intresse för att underlätta valet för dig som vill se de mest intressanta platserna direkt.

Alla platserna går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Platser".


Några speciella platser i Gamla Stan

  • Birger Jarls torg är det stora torget mitt på ön Riddarholmen omgiven av 6 palats, Riddarholmskyrkan med alla sina begravda kungar, drottningar och andra kungligheter, statyn av Birger Jarl (Stockholms officiella grundare) samt 2 bronsmodeller som visar Riddarholmens historiska utseende år 1620 e.Kr. och år 1750 e.Kr.
  • Brända tomten som är en liten oas mitt i Gamla Stan. Här finns bänkar att sitta på efter en lång promenad på kullerstensgatorna och det vackra kastanjeträdet mitt på torget ger skugga en varm och solig dag.
  • Köpmantorget vid slutet av Köpmangatan ger en bra utsikt över Gamla Stans trånga gränder och erbjuder dessutom sittplatser för den som vill vila lite. Här finns också det stora konstverket " S:t Göran och draken " (detta är en kopia, originalet står inne i Storkyrkan ) som symboliserar stadens Stockholms räddande undan anfallet av den danska kungen år 1471 e.Kr.
  • Lejonbacken sträcker sig utefter den norra sidan av det Kungliga slottets och erbjuder en vacker utsikt över delar av Stockholm med bl.a. Riksdagen, Kungliga operan, Norrbro mm. På toppen av Lejonbacken står också en Högvaktssoldat vakt dygnet runt året runt vilket ger ett bra fototillfälle.
  • Slottsbacken är den stora huvudentrén till Gamla Stan med den stora Obelixen högst upp. På den norra sidan ligger huvudentrén till det Kungliga slottet med bl.a. Slottskyrkan, Skattkammaren, slottets paradvåningarna mm. Vid Slottsbacken ligger också flera andra museer, palats och Storkyrkan.
  • Stortorget ligger i centrum av Gamla Stan och här finns många uteserveringar under sommarhalvåret där det serveras mat eller kaffe och kaka. Här ligger också Nobelmuseet och Svenska Akademiens lokaler där bl.a. årets nobelpristagare i litteratur utses varje år. Här hittar du också huset med de 92 vita stenarna som är sammankopplat till Stockholms blodabad år 1520 e.Kr. när 92 personer dödades av en dansk kung.
  • Västermur är resterna av den västligaste försvarsmuren runt Stockholm på medeltiden. Idag erbjuder terrassen en bra utsiktplats över Riddarfjärden väster om Gamla Stan, delar av Södermalm och Stockholms stadshus med symbolen för Sverige, tre kronor, högst upp i spiran.


Test