Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Telegrafgränd i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Telegrafgränd


Fakta och historia om Telegrafgränd


Nämndes först år: 1508
Längd: 70 meter
Lat: 59.326037  Long: 18.074516

Namnet Telegrafgränd kommer från Telegrafhuset som byggdes i gränden år 1869.

Telegrafhuset, eller Telegrafen som den allmänt kallades för, blev det nya huvudkontoret år 1871 för Telegrafstyrelsen som bildat år 1853. Det året genomfördes den första telegramtrafiken i Sverige.

År 1508 nämns gränden för första gången "Lindhwidz grend", troligen efter skeppare Lindvid som finns i tänkeböckerna år 1512 för att han har bötfällts p.g.a. att han "för 100 lass mwl coh gynge mellan bomen och bron". Det finns dock flera personer med det namnet vid den tiden så det kan också varit någon annan.

År 1689 kallas gränden för "Salt Compagnie gränden" efter det packhus (kallat Saltkompagniehuset) som dåvarande Stora Saltkompaniet byggde i gränden med början år 1647.

År 1875 föreslår ett antal köpmän m.fl. i staden att grändens namn skall ändras från "Saltkompanigränden" till "Telegrafgränd". Orsaken var att det fanns en "Saltmätaregata" i Vasastaden som ofta förväxlades med denna gränd samt att nuvarande Gåsgränd vid denna tiden också kallades för Saltmätaregränden. Dåvarande stadsfullmäktige godkände förslaget och namnändringen genomfördes. År 1953 föreslog hembygdsföreningen i Gamla stan att namnet skulle ändras tillbaka men detta godtogs ej.Test