Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Stora Gråmunkegränd i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Stora Gråmunkegränd


Fakta och historia om Stora Gråmunkegränd


Nämndes först år: 1420
Längd: 130 meter
Lat: 59.325418  Long: 18.068111

Stora Gråmunkegränd har fått sitt namn efter Gråmunkeklostret som åren 1270-1527 låg på nuvarande Riddarholmen.

Gråmunkarna, eller Franciskanermunkarna som de egentligt heter, har fått sitt namn efter sin gråa dräkt. Klostret var inte heller ett kloster utan en Konvent, skillnaden är att munkar i ett kloster får inte gå utanför klostermurarna medan de i ett Konvent får göra det och ha kontakter med omgivningen. År 1270 börjar det bygga sitt kloster efter att Kung Magnus Ladulås har donera mark till dem på nuvarande Riddarholmen, då hette ön "Kidskär" och fick sedan namnet "Gråmunkeholmen" efter munkarna och dess kloster.

År 1420 nämns gränden för första gången i skrifterna som "Grabroder strate" eller år 1456 som "Gramunka grendenne". Namnet Stora Gråmunkegränd började användas först i början på 1700-talet då nuvarande Helga Lekamens gränd kallades "Lilla Gråmunkegränd". Läs mer om detta genom att välja gatan Helga Lekamens gränd.

Stora Gråmunkegränd har också haft lite olika namn beroende på om man talar om den övre delen från Västerlånggatan till Stora Nygatan eller delen från Stora Nygatan till Munkbron. Låt oss titta närmare på detta.

Del 1: Västerlånggatan - Stora Nygatan

Den nordöstra delen av gränden kallas genomgående för Gråmunkegränd eller Stora Gråmunkegränd och inget annat namn är känt. År 1885 bestämdes att gränden skulle ha namnet Stora Gråmunkegränd.

Del 2: Stora Nygatan - Munkbron

Den sydvästra delen av gränden finns i stort sätt inte på medeltiden då strandlinjen går vid Stora Nygatan. Det är först under 1500-1600 talen som denna del börjar växa fram. Åren 1700 till 1885 kallas den delen av gränden för "Schalerigränd" efter läkaren Peter Schallerus (senare adlad som Gripenflycht) som på 1670-talet ägde hörnhuset vid grändens ände vid Munkbron.

År 1885 bestämdes att denna gränd skulle integreras med den ovanför och båda skulle heta Stora Gråmunkegränd.

Vid grändens sydvästra ände på 1500-talet, den låg dock ungefär vid Stora Nygatan, gick den västra stadsmuren och här låg Gråmunketornet, en port i stadsmuren så man kunde gå mellan nuvarande Riddarholmen via Stora Gråmunkegränd upp till stadens centrum.

En intressant detalj längs Stora Gråmunkegränd är att på nummer 5 hittar du en välbevarat hus från 1300-talet.Test