Öppna stĂ€ng menyn
En bild pÄ ett stort hus
En bild pÄ ett hus
En bild pÄ ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Drakens gränd i Gamla Stan i Stockholm

Bild pĂ„ Drakens gränd


Fakta och historia om Drakens gränd


NÀmndes först Är: 1627
LĂ€ngd: 80 meter
Lat: 59.32446  Long: 18.074784

Drakens gränd har fått sitt namn efter källaren Draken som låg vid gränden från mitten av 1600-talet fram till år 1755 då den upphörde.

Källaren Draken grundades troligen av Melchior Schipman på 1660-talet, den kan ha grundats tidigare men detta är i sådana fall inte känt. År 1668 säljer han källaren till vinskänken Jöran Berg men namnet får han inte ta över då Melchior Schipman startar en krog vid den nya Liljeholmsbron som då byggs (detta område kallas idag Drakenbergsområden och Drakenbergsparken efter den nya krogen).

Vinskänken Jöran Berg döper om källaren till "Förgyllda Draken" och fortsätter verksamheten i hörnet Drakens gränd och Österlånggatan. År 1728 nämns Drakens Gränd för första gången i skrifterna. Fram till 1728 hade gränden kallats för "Bredgränd", "Skultans Gränd", "Bergsgränd" och även "Makelerens Gränd." Det senare namnet kommer från Jacob MacLeer som år 1627 köpte ett hus vid gränden.

Troligen är namnet "Skultans gränd" det äldsta kända namnet på gränden då det finns nämnt indirekt på mitten av 1500-talet i samband med att man beskriver försvarstornen i den östra strandmuren.Test