Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Brunnsgränd i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Brunnsgränd


Fakta och historia om Brunnsgränd


Nämndes först år: 1544
Längd: 80 meter
Lat: 59.325024  Long: 18.074849

Brunnsgränd har fått sitt namn efter brunnen som ursprungligen låg på Fisketorgets övre (sydvästra, se röd prick på bilden nedan) del och som hamnade på gränden som skapades när torget togs bort på 1520-talet. Gränden har aldrig, vad som är känt, haft något annat namn.


Fisketorget enligt Hans Hansson. Gult: Nuvarande Brunnsgränd, Röd prick: Brunnen.

På bilden ovan visas Fisketorget enligt Hans Hansson där vi lagt in nuvarande Brunnsgränd med gult och brunnen markerat med en röd prick i övre vänstra delen. Fisketorget var stadens störst torg under en lång tid och även dess största hamn, här tog fiskarna iland sin fångster från Åbo i öster till den närmaste skärgården. Fiskarna var vid den här tiden den största yrkesgruppen i Stockholm.

Brunnen som fanns på torget år 1461 gjordes av Henrik Smed då det i stadens tänkeböcker finns angivet att han fått betalt för att ha smidat en brunn på Fiskartorget. Sannolikt fanns brunnen långt tidigare men behövde renoveras år 1461.

På 1520-talet upphörde Fisktorget, då hade den första Fiskehamnen på nuvarande Helgeandsholmen (östra delen) byggts, senare byggdes även en Södra Fiskehamn vid nuvarande Slussen. När torget försvann anlades kvarteret Diana och söder om det gränden "Brunnsgränd" som nämns för första gången år 1544 (Tänkebok 1544-48 sid 82) som "Brundzgrenden".

Brunnen, som låg längst upp på Brunnsgränd mot Österlånggatan och försvann på 1820-talet.Test