Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Bankkajen i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Bankkajen


Fakta och historia om Bankkajen


Nämndes först år: 1925
Längd: 130 meter
Lat: 59.327175  Long: 18.067049

Bankkajen är den svängda pilbevuxna parkvägen/kajen som går utefter det Västra Riksdagshusets fasad mot Norrström och Riddarfjärden.

Före byggnationen av de nuvarande riksdagsbyggnaderna, Västra- och Östra Riksdagshusen, fanns inte kajen/gatan då de tidigare husen på platsen sträckte sig från nuvarande Riksgatan (dåvarande Norrbrogatan) hela vägen ut till vattnet. I samband med att man planerade det nya riksdagshuset (nuvarande Östra Riksdagshuset) så planerades även ett nytt hus för Riksbanken (nuvarande Västra Riksdagshuset), det stod klart år 1907 och Riksbanken lämnade då sina gamla lokaler vid Järntorget där man funnits sedan 1600-talet.

Utefter det nya riksbankshusets västra sida mot Norrström och Riddarfjärden anlades en kaj/gata som under åren 1907 - 1921 inte hade något officiellt namn utan bara kallades för "Parkvägen" eller "Kajen". År 1921 föreslog Namnberedningen i Stockholm att gatan/kajen skulle heta "Banknäset" eller "Bankstranden" men år 1925 beslutades att den skulle heta "Bankkajen".

Idag finns inte längre Riksbanken i huset, den flyttade den 8:e april år 1976 till Brunkebergstorg och huset togs över av Riksdagen som byggde om det för sina behov. Det är i detta hus Plenisalen ligger idag där Riksdagens omröstningar/debatter mm sker.Test