Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett litet hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Ankargränd i Gamla Stan i Stockholm

Bild på Ankargränd


Fakta och historia om Ankargränd


Nämndes först år: 1733
Längd: 30 meter
Lat: 59.325347  Long: 18.06971

Ankargränd är en av Gamla Stans äldsta gränder. På medeltiden förband den gatan som gick väster om Storkyrkan (nuvarande Trångsund) med den västra murgatan (nuvarande Prästgatan), d.v.s. gatan som gick direkt innanför stadsmuren mot väster. Vi känner dock inte till några tydliga namn på gränden före år 1733 när den är utskriven på Tillaeus karta som "Ankar gränd". Den enda tidigare benämning som finns dokumenterad är "Gränden som går från Storkyrkans södra trappa ner till Prästgatan".

Gator och gränder i Gamla Stan fick i äldre tider ofta sina namn efter kända personer som ägde ett hus där eller verksamheter som drevs där så som t.ex. matställen etc. Den första kända sådan verksamhet vid gränden var gårköket Ankaret (ett gårkök var ett enklare matställe, mer likt en pub där det också serverades mat) som var beläget i huset vid nuvarande Prästgatan 11/Ankargränd 5, sannolikt låg den delen där det gick att sitta och äta i hörnrummet med ingången mot gränden.

År 1676 vet vi att huset ägdes av gårkocken Markus Andersson (senare kallad Ankar) som också drev gårköket Ankaret i bottenvåningen och ev. även i källaren. Vi vet ej när verksamheten började men det var efter år 1652 för då ägdes huset av Johannes Leuchovius. År 1704 dör Markus Andersson Ankar (han är skriven med detta namn i registret år 1704) och huset ärvs av hans änka Elisabet Sohm som själv dör redan år 1708, det är okänt om hon drev gårköket vidare eller ej. År 1711 vet vi att gårköket är stängt då det i mantalslängden för det året står "Markus Ankares hus står obebott".

Gränden fick m.a.o. sitt namn efter Markus Andersson Ankar och hans gårkök någon gång mellan år 1676 och år 1733, sannolikt i slutet av 1600-talet och har inte ändrat namn sedan dess.Test