Öppna stäng menyn

Mat och dryck på medeltiden i Gamla Stan i Stockholm

Välkommen till "mat & dryck" på medeltiden i Gamla Stan i Stockholm.

Medeltiden i Stockholm var en period med förvånansvärt varierad kost, öl importerades från Tyskland, vin från Spanien, Frankrike och Polen. Över 50 olika sorters av fisk användes i matlagningen och de flesta av dagens olika typer av kött fanns tillgängliga. Att lagra matvarorna längre tider var dock svårt och hönorna värpte inga ägg på vintern, ja inte allt var som idag.

Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Historia/Mat & dryck".


Lite info om mat och dryck på medeltiden i Gamla Stan

  • De råvaror som användes till maten på medeltiden var i huvudsak lokala, det innebar att de olika säsongerna påverkade vilken mat man åt under årets olika delar. Det som importerades i första hand var salt, det används för att lagra maten. Sedan importerades också kryddor, vin och öl.
  • I Stockholmstrakten växte 4 olika sädesslag, vete, korn, havre och råg. Dessa användes för att baka bröd, göra gröt, utfodra husdjuren mm. Fisk var något man hade gott om, Både Mälaren och Skärgården var full av fisk så det var den vanligaste formen av protein. De populäraste fiskarna var torsk, gädda, lax, aborre och karp.
  • Man fick inte baka bröd i hemmet om man bodde i staden, det var förbjudet p.g.a. den stora brandrisken. Därför var det många bagare i staden och det vanliga var att man gick dit också köpte sitt bröd varje dag, ungefär som man gör i södra Europa idag. Vanligt "folk" åt rågbröd medan överklassen skulle ha vetebröd, det ansågs finare. Idag vet vi att det är rågbröd som är ett betydligt bättre bröd att äta ur näringssynpunkt mm så vanligt folk åt ur den aspekten faktiskt bättre än adeln och kungafamiljen.
  • Man åt långt ifrån så mycket kött som vi äter idag så kött ansågs vara finare mat. Sedan tillagades köttet beroende på vilket kött det var. Nötkött ansågs vara kallt och fuktigt och skulle därför kokas. Fläskkött ansågs vara varmt och fuktigt och skulle därför grillas. Fisk skulle torkas och sedan värmas.
  • Man åt normalt 2 gånger per dag, middagen mitt på dagen och kvällsmaten på kvällen. När man åt så hade man sin kniv med sig, ofta från arbetet, sedan hade man en sked. Gaffeln började användas först på 1500-talet.

 Test