Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Kyrkorna i Gamla Stan

Välkommen till "Kyrkorna" i Gamla Stan i Stockholm.

Här hittar du information, fakta och historik mm om alla kyrkorna i Gamla Stan, både de befintliga och de historiska. Idag finns det 6 kyrkor i Gamla Stan men det har funnits ytterligare 4 kyrkor, 3 kloster (konvent) och en synagoga. Välj det du vill veta mer om via väljaren ovan.

Bild på Gråbrödraklostret i Gamla StanCopyright © 2018 www.stockholmgamlastan.se

 

Kyrkor och kloster i Gamla Stan i Stockholm

Den första kyrkan i Gamla Stan byggdes sannolikt när Stockholm förvandlades från att bestå av några få hus till att bli ett samhälle. Den byggdes troligen nära den platsen Storkyrkan ligger på idag för det är den högsta punkten på ön Stadsholmen. Den kyrkan finns inget kvar av då den säkert var byggd i trä och har försvunnit för länge sedan, troligen i en brand, det är kanske den kyrkan som nämns i ett testamente år 1279. Dagens Storkyrka härstammar från en kyrka byggd i sten år 1306 vilket kanske var den andra, tredje eller fjärde kyrkan på platsen högst upp på ön Stadsholmen.

På medeltiden fanns det tre kloster (konvent) i Gamla Stan, Gråbrödrakonventet , Svartbrödrakonventet och Munkagården . Gråbrödrakonventet är det äldsta och började byggas redan år 1270. Konventkyrkan som började byggas år 1280 finns kvar än idag och är den äldsta kyrkan och byggnaden i Gamla Stan, vi kallar den för Riddarholmskyrkan . Svartbrödrakonventet byggdes år 1343 och låg på den södra delen av ön Stadsholmen ovanför Järntorget. Munkagården är det minst kända konventet och byggdes år 1334 på ön Helgeandsholmen men revs redan år 1488 p.g.a. att den ansågs vara en säkerhetsrisk för staden.

Totalt har det funnits 14 kyrkor och kloster i Gamla Stan, idag finns 6 kvar. På denna delen av webbplatsen kommer vi att beskriva dem alla och berätta deras historia. Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Historia/Kyrkor & kloster", eller via väljaren högst upp på den här sidan.


Lite info om kyrkor och kloster i Gamla Stan

  • Storkyrkan är den kyrka som har haft flest kröningar av svenska kungar och drottningar i Sverige med hela 15 kröningar, den första år 1336 då kung Magnus Eriksson kröntes och den sista år 1873 då kung Oskar II kröntes vilket också var den sista kröningen i Sverige.
  • Riddarholmskyrkan är den kyrka som har haft flest begravningar av svenska kungar och drottningar i Sverige. I kyrkan ligger i stort sätt alla svenska kungar och drottningar begravda från kung Gustav II Adolf som begravdes år 1633 och kung Gustav V som begravdes år 1950.
  • Papistkyrkan var det katolska slottskapell som låg ovanför Slottskyrkan i det Kungliga slottet från år 1582 till år 1604. Kyrkan fick sitt namn efter att katoliker i Sverige vid denna tid kallades för papister. Kyrkan användes av drottning Katarina, gemål till kung Johan III, som var katolik i hela sitt liv. Här bör också tilläggas att efter reformation i Sverige på 1540-talet så var det belagt med dödstraff att vara katolik så denna kyrka var en väl bevarad hemlighet inom hovet.
  • Den 24:e augusti år 1572 genomförde katolikerna i Frankrike en massaker på de franska protestanterna, dessa kallades för hugenotter. Av de överlevande flydde de flesta från Frankrike och bosatte sig i protestantiska länder varav ett antal kom till Stockholm. År 1617 grundades den fransk reformerta församlingen i Stockholm och år 1749 invigs kyrkan på Stora Nygatan 5. År 1871 flyttade man till nyare lokaler på Humlegårdsgatan. De hugenottet som kom till Stockholm var ofta välbeställda människor som bidrog till stadens ekonomi på flera sätt.

 Test