Öppna stäng menyn

Gamla stan och Stockholms historia

Välkommen till Gamla Stan och Stockholms "historia".

Denna del av webbplatsen beskriver Gamla Stans historia från ca 1 000 år sedan och fram till idag. Det innebär i praktiken att de 400 första årens historia också är Stockholms historia för det var på ön Stadsholmen, som utgör merparten av Gamla Stan, som Stockholm grundades.

Vi kommer att gå igenom historien fram till idag, vi kommer att beskriva speciella historiska skeenden som t.ex. bankernas uppkomst, brott & straff, förvaltnings uppkomst, mat & dryck på medeltiden, sjukvård & äldrevård, skolor & utbildning, alla kyrkor och kloster som har funnits och de som finns idag, det Kungliga slottets framväxt till dagens stora barockslott, alla palatsen och hur de ursprungligen såg ut och vem som byggde dem och mycket mycker mera. Följ med oss på redaktionen in i det historiska Stockholm.


Några intressanta historiska fakta

  • De två främsta geologiska kännetecknen i Stockholm är Brunkebergsåsen som bildades när inlandsisen drogs sig tillbaka för ca 15 000 år sedan och den stora förkastningsbranten som går från Finland tvärsigenom Stockholm bort till Kilsbergen i Närke. Förkastningen bildades när Afrika körde in i Europa för hundratals miljoner år sedan. Läs mer om Stockholms geografiska historia och hur den påverkat stadens uppkomst här.
  • Stockholm grundades inte år 1252 e.Kr. trots att det är det officiella årtalet för stadens grundande. Det står inte i någon historisk källa att Stockholm grundades år 1252 e.Kr., det står dock i en historisk källa att Stockholm grundades år 1187 e.Kr. Under rubriken "Grundandet" går vi igenom fakta och spekulationer och gör dessutom, baserat på fakta och rimliga antaganden, en trolig beskrivning om var, när och hur Stockholm verkligen grundades. Läs mer om Stockholms grundande här.
  • Stockholms första fängelse var uppkallat efter en fågel, Grönsiskan, och låg i en gillestuga. Jo, det var faktiskt så. Det första kända fängelset kallades för Siskeburen och var uppkallat efter Grönsiskan som på medeltiden var en populär burfågel bland invånarna i Stockholm. Läs mer om brott & straff här.
  • På den västra delen av tomten där det nuvarande ledamotshuset i riksdagen ligger fanns åren 1846-1929 Cellfängelset, ett rannsakningsfängelse för dömda brottslingar i väntan på transport till "vanliga" fängelser. I ledamotshuset har många av riksdagsledamöterna sina kontor, ibland kallas dessa för "kontorscellerna", ett passande namn med tanke på det gamla Cellfängelset. Läs mer om Cellfängelset här.
  • I den stora slottsbranden år 1697 när en stor del av det gamla slottet Tre Kronor brann ner förstördes ca 90 % av alla gamla dokument, böcker, brev avseende Sveriges äldre historia, kungar, kungamakten mm. Det var m.a.o. inte bara en brand i ett slott utan även en nationell katastrof som för alltid gjorde att en stor del av vår gemensamma historia försvann. Läs mer om den stora slottsbranden här.
  • Ön Riddarholmen hette ursprungligen "Kiddaskär" men fick på medeltiden ett nytt namn, Gråmunkeholmen. Namnet kom efter konventet som grundades där år 1270 e.Kr. av franciskanerordern efter en donation av kung Magnus Ladulås. Riddarholmskyrkan var från början konventkyrkan i franciskanerorderns konvent och hade ursprungligen inget kyrktorn men väl en avskiljande vägg mitt i kyrkorummet. Läs mer om franciskanerkonventet på nuvarande Riddarholmen här.


Test