GPS: 59.326343, 18.072263
Den södra fasaden är det Kungliga slottets praktfasad och är utformad som en romersk triumfbåge där hyllningstexter till kung Karl XII står att läsa ovanför den södra portalen och ingången till det Södra valvet. Här är entrén in till Representationsvåningarna, museet Skattkammaren samt Rikssalen och Slottskyrkan som representerar den svenska nationens två poler, det värdsliga och andliga (det gudomliga). Arkitekten Nicodemus Tessin d.y. beskrev det själv med följande ord "En av de mest magnifika som man kan se".
Mittpartiet är avsedd att ha karaktären av en väldig triumfport med 6 korintiska kolonner. Tidigare hade det funnits 3 triumfportar i anslutning till det Kungliga slottet men dessa var gjorda i trä och papper. Med denna triumfport ville Tessin skapa en triumfport som skulle klara tidens slitage.
Överst på den södra fasadens mittparti finns de 6 trofégruppernas skulpturer gjorda av skulptören Antoine Bellette på 1730-talet som symboliserar troféer tagna i framgångsrika krig. Mellan trofégrupperna finns den stora inskriptionen på latin där det står: "Sverige beder outtröttligen om livslängd och seger åt konungen, den under polstjärnan belägna jordkretsens strålande ljus Karl XII, vars oövervinnerliga tapperhet under herkulisk kraftspänning fört honom till ärans höjder"2. Det intressanta är att kung Karl XII inte var förtjust i den inskription men den utfördes trots detta enligt Carl Gustaf Tessin (son till Nicodemus Tessin d.y.).
Under den stora inskriptionen finns en mindre, även den på latin som säger: "Må husets lycka bestå och räkna släktled efter släktled". I varannat fönster på den 1:a våningen, på varderas sidan om mittpartiet, finns istället för fönster 8 stora statyer som alla visar personer (män) som gjort något betydelsfullt för nationen Sverige1, Carl Fredrik Adelcrantz, Carl von Linné, Erik Dahlberg, George Stiernhielm, Haguin Spegel, Nicodemus Tessin d.y, Olof von Dalin och Rutger von Ascheberg.
Istället för mezzaninvåningens fönster finns 16 reliefer i brons av Réne Chauveau gjorda på 1710-talet. De visar alla motiv från den romerska och grekiska mytologin. Slutligen finns på vardera sidan om den södra porten de 4 skulpturerna i Enleveringsgrupperna gjorda av Jacques Foucquet d.ä.