Öppna stäng menyn

Palatsen i Gamla Stan

Välkommen till "Palatsen" i Gamla Stan i Stockholm.

I Gamla Stan finns fler palats än på någon annan plats i Sverige på motsvarande yta. Nästan alla är byggda under 1600-talet då Sverige var en stormakt i Europa. Statsförvaltningen krävde mer än tidigare de ledande adelsmännens närvaro vid hovet i Stockholm och adelsmännen ville bo furstligt, därför uppförde de en rad stadspalats som nästan alla byggdes i Gamla Stan.

Allt går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Byggnader/palats", eller längst ner på denna sida via bilderna.


Kort info om några av palatsen i Gamla Stan

Här har vi valt ut några av de mest intressanta palatsen i Gamla Stan som man inte bör missa vid ett besök.

  • Axel Oxenstiernas palatset är en av de mest välbevarade senrenässansbyggnader som finns kvar i Sverige. Palatset byggdes åren 1652-1653 och ägaren, Axel Oxenstierna, var Sveriges mäktigaste man under många år. På palatsen finns utsmyckningar i from av Riksäpple från de svenska riksregalierna, en utsmyckning som hade inneburit dödstraff att använda för vem som helst utom Axel Oxenstierna. Palatset är ofullbordat och byggnaden som står där idag är den västra flygeln av det ursprungliga planerade palatset.
  • Bondeska palatset, där idag Sveriges högsta domstol finns, är det största palatset i Gamla Stan. Det byggdes åren 1662-1673 av riksskattemästaren Gustaf Bonde. Palatset användes åren 1731-1915 som Stockholms rådhus. Palatset är byggt i en H-form vilken är inspirerad av samtida franska palats
  • Riddarhuset är Sveriges främsta exempel på ett barockpalats och byggdes åren 1641-1674. Det är fortfarande idag adelns främsta byggnad och samlingsplats i Sverige. Inne i palatset finns alla svenska adelssläkternas vapensköldar, på utsidan finns ett antal statyer som representerar de värderingar som adeln ville associera sig med. Riddarhuset tar emot besökare mot en entréavgift.
  • Stenbockska palatset var ursprungligen ett mindre stenhus byggt på 1500-talet men byggdes om åren 1645-1649 till det palats i tysk-nederländsk renässansstil som det är idag. Palatset anses idag vara ett av de bäst bevarade palatsen i Sverige.
  • Wrangelska palatset är kanske det mest imponerande palatset i Gamla Stan tillsammans med Riddarhuset. Det byggdes åren 1652-1670 av ägaren och fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel, en av Sveriges främsta militära befälhavare. Under åren 1697-1754 bodde den kungliga familjen i palatset under då det Kungliga slottet återuppbyggdes efter branden år 1697. Palatset kallades då för Kungshuset.
Bild på Axel Oxenstiernas palats
AXEL OXENSTIERNAS
Bild på Bondeska palatset
BONDESKA
Bild på Boneaus palats
BONEAUS
Bild på Flemingska palatset
FLEMINGSKA
Bild på Gyllenhielmska palatset
GYLLENHIELMSKA
Bild på Hessensteinska palatset
HESSENSTEINSKA
Bild på Petersenska huset
PETERSENSKA
Bild på Piperska palatset
PIPERSKA
Bild på Riddarhuset
RIDDARHUSET
Bild på Ryningska palatset
RYNINGSKA
Bild på Schering Rosenhanes palats
ROSENHANES
Bild på Sparreska palatset
SPARRESKA
Bild på Stenbockska palatset
STENBOCKSKA
Bild på Tessinska palatset
TESSINSKA
Bild på von der Lindeska huset
von der LINDESKA
Bild på Wrangelska palatset
WRANGELSKA


Test