Öppna stäng menyn
En bild på ett stort hus
En bild på ett hus
En bild på ett hus
En bild en telefon mm
En bild en karta

Bullkyrkan i Gamla Stan i Stockholm

Bullkyrkan skapades år 1913 när Stockholms stadsmission köpte huset på Stortorget nr 5, Jan Sundbecks hus, och gjorde om den nuvarande lokalen till kyrka. Huset byggdes i mitten av 1600-talet och troligen av barberaren Hans Henning.

Bild på Bullkyrkan

 

Information om Bullkyrkan

Stortorget
GPS: 59.324969, 18.071201

Besöka Bullkyrkan

Stortorget 3

GPS: 59.324969, 18.071201

Avgift: Nej.

Bullkyrkan ligger vid Stortorget och ingången är via Stadsmissionen

Bullkyrkan har fått sitt namn efter att när gudstjänsten är klar på söndagsmorgonen så serveras frukost till de hjälpsökande och andra som besöker gudstjänsten. Detta är en tradition som sträcker sig tillbaka till år 1853 när Stadsmissionen bildades.

Gudstjänst förättas vanligen varje söndagsmorgon kl. 09:00 men även andra tider förekommer. En tradition är att 4:e söndagen i advent så har man en adventgudstjänst och efter den en julfrukost i det Grillska husets (Grillska huset ligger i direkt anslutning till Bullkyrkan) konferenslokal.

Bullkyrkan har fått sitt nuvarande utseende efter att man byggde om huset åren 1913-1915 och tog bort trossbotten mellan 1:a och 2:a våningen. Själva lokalen är spartanskt inredd med platsmatta på golvet, galonklädda stolar med nerfällbara bord i stolsryggen.

Bullkyrkans sevärdheter

Bullkyrkan i Gamla Stan
Bullkyrkan

Altarskåpet

Altarskåpet (se bilden ovan) som tillverkades år 1980 visare en skildring av Jesus med ett bröd och en fisk i vardera handen och är gjord av Stig Wallgren. Skildringen skall visa "bespisningsundret" där fem bröd och två fiskar räckte till att mätta alla de som var församlade kring honom. Stänger man skåpet så visar framsidan av skåpdörrarna en bild av stortorget.

Altarbordet

Altarbordet har bytts sedan det ursprungliga tillverkades tillsammans med altarskåpet mot en mobil version gjort i trä med en kakstensskiva.

Målningar och tavlor

På ena långväggen hänger tavlan "Handslag" som också är gjord (snidad) av Stig Wallgren. Högt upp på väggen finns även en glasmålning av Einar Forseth föreställande en heliga Birgitta och Ansgar (Nordens apsostel).Test