Öppna stäng menyn

Byggnader i Gamla Stan Stockholm

Välkommen till "Byggnader" i Gamla Stan Stockholm.

Det är till stor del byggnaderna som gör Gamla Stan till det attraktiva besöksmål som det är. Här finns byggnader som t.ex. Riddarholmskyrkan från år 1280 e.Kr. som fortfarande är helt intakt. Här finns 16 palats på en yta som inte är större än att det tar maximum 10 minutera att gå från ena sidan till den andra. Här finns det Kungliga slottet med sina över 1000 rum fördelat på 8 våningar. Här ligger riksdagens alla 7 byggnader, alla sammanbundna med en underjordisk gång som kallas " Rännarbanan ". Här finns ca 300 "vanliga" hus, byggda från medeltiden fram till 1900-talet, som inte har förstörts av krig eller bränder. Kort sagt, här finns en fantastisk kulturskatt som är öppen för alla hela året runt.

Alla byggnaderna går att hitta via menyn längst upp till vänster på denna sida, under rubriken "Byggnader".


Några speciella byggnader i Gamla Stan

Vi har valt ut några väldigt speciella byggnader som en besökare inte bör missa.

  • Kungliga slottet är det självklara besöksmålet för många besökare till Gamla Stan. Kungafamiljen bor inte i slottet sedan år 1981 men har det som sin arbetsplats tillsammans med ca 200 anställda. Här finns också 5 museum, 1 bibliotek, 1 arkiv och Slottskyrkan. I ena flygel har den Kungliga högvakten sin bas, de har bevakat slottet sedan år 1523 e.Kr. Huvudingången till det Kungliga slottet är det södra valvet med ingång från Slottsbacken.
  • Riddarholmskyrkan byggdes år 1280 e.Kr. och är den äldsta byggnaden i Gamla Stan. Här ligger ett stort antal svenska kungar och drottningar begravda tillsammans med många andra ur de kungliga familjerna. Här förvaras också vapensköldarna tillhörande alla Serafimerordens riddare som inte längre är i livet.
  • Riddarhuset från år 1674 e.Kr. är samlingsplatsen för den svenska adeln (de sista adelsprivilegierna togs bort i Sverige år 2003 så adeln har idag ingen särställning längre) och själva byggnaden räknas som ett av norra Europas vackraste barockpalats. Riddarhuset är öppet för allmänheten mot en entréavgift.
  • Schantzska huset är ursprungligen från medeltiden men har byggts om i flera omgångar. Dagens hus har sina rötter från år 1650 e.Kr. när den kungliga sekreteraren Johan Eberhard Schantz lät bygga om det till dagens utseende. Huset har en tysk-nederländsk renässansstil med en trappgavel. Det som kanske är mest känt med huset är de 92 vita stenarna som sitter i fasaden vilka har en koppling till Stockholms blodbad år 1520 e.Kr.
  • Storkyrkan är Stockholms domkyrka och har sitt ursprung från år 1279 e.Kr. då den nämns i en skrift för första gången. Dagens Storkyrkas äldsta delar är från år 1306 e.Kr. vilket gör den till en av Gamla Stan absolut äldsta byggnader. Storkyrkan har en rik inre utsmyckning med en rad konstverk, stora målningar, gravkor, votivskepp, predikstol mm. Många av Stockholms viktigaste personer ligger begravda i kyrkan.
  • Wibomska huset på Stora Gråmunkgränd 5 som är ett av Gamla Stans äldsta hus med en väl bevarad fasad från 1400-talet. De två nedersta våningarna är troligen från början av 1400-talet och visar tydligt hur dörrar och fönster såg ut på medeltiden. Den översta våningen byggdes på 1500-talet efter en brand i huset.
  • von der Lindeska huset är ett av palatsen i Gamla Stan och byggdes av den förmögna köpmannen Erik Larsson von der Linde år 1633 e.Kr. Huset är byggt i holländsk renässansstil och ansågs på sin tid vara ett av de mest utsmyckade och rikt inredda husen i Stockholm. I huset avled troligen den franska filosofen René Descartes år 1650 e.Kr. p.g.a. en lunginflammation.


Test